elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dones majors i homes solters amb pocs estudis: els perfils més colpejats per la pandèmia

Dones majors i homes solters amb pocs estudis: els perfils més colpejats per la pandèmia
  • L'estudi mostra que la pandèmia ha afectat més la salut de dones majors de 65 anys, vídues, sense estudis o amb estudis primaris

Un estudi sobre els efectes de la pandèmia en els col·lectius més vulnerables d'Espanya realitzat per l'Oficina de Suport Metodològic a la Investigació (OAMI-UCV) de la Universitat Catòlica de València ha conclòs que el grup més vulnerable en qüestions relacionades amb la salut (por al contagi, estrés, mal estat anímic…) han sigut les dones majors de 65 anys, vídues, sense estudis o amb estudis primaris, i jubilades o pensionistes.

La investigació, finançada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), s'ha centrat en el període comprés entre la segona i la sisena ona de la pandèmia i ha valorat quins perfils de població s'han vist més afectats pels efectes de la pandèmia no sols en el respectiu a la salut, sinó també a l'ocupació i la situació econòmica.

Quant a la segona variable, es fa referència a tres aspectes: d'una banda, la pèrdua de treball, no poder trobar un o el tancament de l'empresa; per un altre, els canvis en les condicions laborals; i, finalment, l'economia personal. Una vegada analitzats les dades resultants de l'estudi, els investigadors de la UCV han conclòs que el perfil més vulnerable en matèria laboral i econòmica ha sigut el d'homes entre els 25 i els 54 anys, solters, amb estudis cursats de secundària (primera etapa) o FP.

“Els resultats d'aquest estudi són rellevants perquè en l'actualitat no disposem d'investigacions a nivell social a Espanya de tipus longitudinal que analitzen els efectes de la COVID-19, concretament entre la segona i la sisena ona. A més, ens ha permés identificar quins perfils de població s'han vist més afectats en cada onada pels efectes de la pandèmia i com el grau d'afectació ha variat d'una onada a una altra”, exposa Alexis Cloquell, investigador principal del projecte. Això pot contribuir en el disseny, reorientació i adopció de polítiques públiques que contribuïsquen a mitigar els efectes de la pandèmia en els col·lectius més vulnerables.

Alguns resultats d'aquesta investigació, que han identificat dos col·lectius clarament diferenciats referent a les variables de salut i ocupació o situació econòmica, han sigut publicats en les revistes científiques Healthcare i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Al costat de Cloquell, l'equip d'investigadors responsables de l'estudi Efectes del coronavirus en els col·lectius més vulnerables són el vicerector d'Investigació, Francisco J. Arteaga, i els professors María del Carmen Moret i Marcelino Pérez Bermejo.

Aquest estudi s'ha realitzat gràcies a la subvenció atorgada pel CIS dins de la seua convocatòria per a formació i investigació en matèries d'interés per a aquest organisme estatal; ajudes que concedeix anualment amb la finalitat de promocionar i estimular la investigació social aplicada i que estan destinades fonamentalment a l'explotació del seu banc de dades i a la finalització de tesis doctorals en ciència política o sociologia.

Pujar