El documental sobre Vicente Blasco Ibáñez conquista Nova York
'Blasco Ibáñez, el gautxo' és finalista del Films Infest de Nova York City
El documental “Blasco Ibáñez, el gautxo” continua donant que parlar. El jurat del festival International Films Infest de Nova York City ha seleccionat l'audiovisual que compta l'odissea migratòria-colonitzadora de l'escriptor i els seus 100 colons valencians, com un dels finalistes per a la seua tercera edició. Les projeccions dels finalistes tindran lloc el 27 de setembre en una sala dels Producers Club Theatres de Manhattan.
L'international film Infest de NYC és esdeveniment oficial en IMDB i el títol de la pel·lícula seleccionada pot ser reconegut per aquesta entitat. En cas de ser triat guanyadora, la cerimònia de premiación a la qual s'ha classificat a la producció independent valenciana serà el 28 de setembre en l'emblemàtic espai "La Nacional", en Manhatan.
El documental “Blasco Ibáñez, el gautxo”, dirigit per l'hispà-argentí radicat a València Juan Pablo Palladino Tyrrell, i realitzat per la productora Moebius creativa, ja havia sigut seleccionat i projectat en altres tres festivals, un de Palma i altres dos a les ciutats argentines de Corrents i Entre Ríos. En aquest últim va rebre l'esment d'honor del jurat.
La producció independent retrata l'aventura migratòria de l'escriptor i 60 famílies valencianes cap a la província argentina de Corrents, en 1914. Així, l'audiovisual indaga en les repercussions humanes, socials, econòmiques i culturals i artística de l'odissea agrícola-empresarial de Blasco Ibáñez. Es va tractar d'un ambiciós projecte en el qual es van embarcar centenars de valencians i valencianes, influint de manera determinant en el desenvolupament de les regions en les quals es van establir.
Rodat en HD entre paisatges valencians i correntinos, Blasco Ibáñez, el Gautxo dura al voltant de 80 minuts. Per a musicalizarlo de manera coherent amb el salt entre les geografies valencianes i correntinas, el director va emprar peces del grup de música mediterrània Urbalìa Rurana i del compositor argentí resident a Madrid Iaio Càceres, especialitzat en Chamamé, gènere folklòric elevat a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
A més de testimoniatges de descendents de persones valencianes que van emigrar amb Blasco Ibáñez i d'especialistes en la trajectòria de l'escriptor valencià, el documental va comptar amb l'única col·laboració, de caràcters logístic i fotogràfic, de la Fundació Vicente Blasco Ibáñez de València. Per a la seua realització, tant el director com les persones que van col·laborar des de València i des de Corrents amb la Moebius creativa, ho van fer de forma totalment altruista i amb fons propis, sense cap ajuda econòmica oficial.