ECONOMIA I NEGOCI

Les discoteques valencianes qualifiquen "d'absurd" que els permetA obrir només una hora

LAURA HERRERAS - 24/03/2021

Aquestes empreses lamenten estar "al límit", assumint 21.000 euros de despeses mensuals i tenint zero ingressos

L'oci nocturn valencià està a al límit. Amb les restriccions actuals només se'ls permet obrir una hora, de 17:00 a 18:00 al cas de les discoteques i de 12:00 a 18:00 al cas dels pubs. Des del sector denuncien que amb aquestes limitacions no els val la pena obrir ja que el cost de fer-ho és molt superior als ingressos. A més, denuncien que les ajudes anunciades per a l'oci nocturn encara no s'han rebut i això és, per a ells, la gota que fa vessar el got.

Així ho ha denunciat aquest dimecres en una dura roda de premsa en la qual han posat xifres a la seUa sagnia: unes despeses mensuals fixos de 21.000 euros de mitjana en el cas de les discoteques i de 6.000 euros de mitjana en el cas dels pubs. Despeses en concepte d'impostos i taxes, lloguers, subministraments de llum i aigua, assegurances obligatòries, amortització de crèdits, sous i seguretat social dels treballadors en ERTO, segons dades recopilades per la Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH).

La seUa vicepresidenta Gemma Piqué ha lamentat que mentre ells estan tancant, "els joves i no tan joves es reuneixen a les cases els caps de setmana per continuar la festa quan es tanca tot, una cosa que s'ha posat en evidència especialment aquesta no Magdalena i aquestes no falles ". Lamenten que mentre en els seus locals els aforaments i mesures es poden controlar, a les cases no és així.

Mentre, els seus facturacions estan per sota del 7% durant l'escassa activitat que han tingut els locals des de març de 2020 a març de 2021, amb 4 decrets de tancament obligatoris, i, en alguns casos, amb zero ingressos, perquè els ha estat impossible reobrir: "No em mereix treure a un treballador de l'ERTO si només va a poder treballar unes poques hores i a més a les 14:00 ningú vol anar a pub ...", explica Lalo Díez president i propietari de tres locals d'oci a Alacant.

El sector està en risc de desaparèixer

Amb aquestes dades, exposen des de la CEOH, el sector està "en màxima alerta de risc de desaparició" i per això demanen solucions i accelerar els temps ja. En aquest sentit, han exigit al Consell activar una taula cientificotècnica i una altra econòmica per monitoritzar la situació i evolució del sector econòmic més perjudicat per la pandèmia i avaluar pas a pas el seu pla de desescalada, i que, a dia de hui, segueix sense posar-se en marxa.

Demanen que s'anticipen als moviments i que no esperen a l'últim moment a anunciar les mesures: "Si ens tornen a tancar després de Setmana Santa no haurem tingut nosaltres la culpa, com tantes vegades ens han acusat".

Demanen, a més, poder reobrir i posen com a exemple que la Comunitat Valenciana "té les millors dades regionals d'incidència acumulada dels països veïns d'Europa, amb 29,3 casos per 100.000 habitants durant els últims 14 dies, només per darrere d'Alemanya" . En aquesta mateixa línia, per a la CEOH resulta necessari que s'establixquen tot tipus de protocols que "ens permeten arribar preparats a la fi de l'Estat d'Alarma, el proper 9 de maig, per recuperar l'activitat de l'oci, la cultura, els espectacles, i el turisme en general ".

Més rapidesa en les ajudes

Des de la CEOH demanen també que es s'agiliten les ajudes Parèntesi i un nou paquet de mesures econòmiques, xifrat en 50 milions d'euros, dins dels 1.000 milions dels fons del Pla de Mesures Extraordinàries per reforçar la Solvència Empresarial que el Govern Central transferirà a la Generalitat Valenciana.

En aquest sentit, insisteixen que almenys el 5% de les noves ajudes de el Pla Resistir + s'ha de destinar a les empreses de el sector recreatiu i els espectacles, ja que moltes no han pogut acollir-se a el primer, pel simple fet de tenir més de 10 treballadors.

MÉS FOTOS