EDUCACIÓ

El director general d’Universitats lamenta la falta de planificació i una assignació adequada de recursos per a l’aplicació de la LOSU

ELPERIODIC.COM - 01/03/2024

“Un dels principals desafiaments de les universitats és l’aplicació de la Llei orgànica 2/23 del sistema universitari (LOSU) i per a totes les comunitats autònomes és comuna la percepció del fet que encara hi ha molta incertesa entorn seu”

El director general d’Universitats, José Antonio Pérez Juan, ha lamentat la falta de planificació i una assignació adequada de recursos per a l’aplicació de la Llei orgànica 2/23 del sistema universitari (LOSU).

Pérez Juan s’ha pronunciat així amb motiu de la clausura de la Jornada ‘La universitat espanyola: anàlisi, desenvolupament normatiu i reptes per al 2024’, que ha reunit a València directors generals d’universitats de tota Espanya, i que este dijous va ser inaugurada pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i que va comptar amb la presència del conseller José Antonio Rovira. La jornada s’ha desenvolupat a la NAU, seu històrica de la Universitat de València.

“Sempre és bo propiciar espais de debat i diàleg constructiu, tal com fem a la Comunitat Valenciana, en este cas per a reflexionar la universitat, la seua situació i els reptes als quals s’enfronta”, ha explicat.

El director general d’Universitats ha afirmat que este tipus de jornades “llancen un poderós missatge d’unió i compromís, reflexió i treball, valors i principis fonamentals que són garantia de progrés, innovació i desenvolupament que té la societat espanyola en el seu conjunt”.

“Un dels principals desafiaments de les universitats és l’aplicació de la LOSU i per a totes les comunitats autònomes és comuna la percepció que encara hi ha molta incertesa entorn seu”, ha lamentat. Així, Pérez Juan ha afirmat que “un dels principals problemes és el finançament, ja que la Llei orgànica 7/2001, de 27 de desembre, de modificació de la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) obliga l’Estat a assumir els costos de la nova normativa estatal que afecte competències delegades en les comunitats autònomes, però en este cas no s’ha tingut en compte”.

El director general d’Universitats ha explicat que quan es parla de viabilitat de les institucions no s’està parlant només de diners, “sinó també d’equitat en l’accés a l’educació superior i de l’estabilitat i certitud en el marc de l’autonomia universitària”.

Per això, ha apel·lat a promoure la participació activa de tots els actors involucrats en el procés educatiu “per a trobar un punt d’equilibri entre la necessitat de regulació i la preservació de l’autonomia per a aconseguir un sistema universitari més fort, inclusiu i de qualitat”.