SOCIETAT

365 dies a Ucraïna: Els voluntaris d'una organització valenciana continuen treballant un any després de la guerra

ÁNGELA BOSCH - 19/02/2023

La fundació Junts per la Vida porta ara a Ucraïna el primer punt d'energia mòbil al país amb el qual oferirà país accés a internet per satèl·lit

La fundació valenciana Junts per la Vida porta 24 anys prestant ajuda humanitària a Ucraïna i va ser la primera organització de la Comunitat a traslladar-se al país quan va començar la invasió russa.

Ara, s'acaba de complir un any des de l'esclat de la guerra, i la fundació insisteix que el fred i l'aïllament són les seues grans preocupacions, per això estan treballant per a combatre'l. De moment, han enviat una furgoneta que busca ser el primer punt mòbil d'energia al país amb accés a internet per satèl·lit, punts de càrrega de mòbil, dos punts de calefacció i begudes calentes. Aquesta es mourà pels barris més perifèrics de les ciutats de Irpín i Bucha, donant servei i connexió a persones que pateixen de l'aïllament, les baixes temperatures i els constants talls d'electricitat.

A més, han repartit més de 300 estufes de llenya per a famílies, i durant el viatge d'aquests dies s'entregaran més. També s'han enviat 90 grups electrògens per a famílies i alguns hospitals i centres públics.

No obstant això, la presidenta de Junts Per la Vida, Clara Arnal, afirma que “el balanç és negatiu perquè segueixen els atacs, segueix la por, segueixen les amenaces, no sembla que vaja a acabar. I això ens entristeix perquè estem veient com Ucraïna, que és un país que estava creixent i desarollántse, ara s'està destruint, i veiem com la gent perd la il·lusió i es normalitza una realitat que és molt cruel, i no hauria de ser quotidiana per a ningú”.

Un any a Ucraïna

D'altra banda, des de l'any passat han traslladat a més de 3.200 persones a la Comunitat Valenciana, en la seua majoria mares amb fills, que han sigut acollits per famílies de la Comunitat, o en altres casos també s'ha facilitat un altre tipus d'allotjament. El procés ha sigut possible gràcies a les 900 famílies d'acolliment voluntàries i als més de 400 voluntaris a Ucraïna, davantera i Espanya. Al mateix temps, han oferit acompanyament i seguiment psicosocial als quals ho han necessitat i han repartit més de 100 tones d'ajuda humanitària que ha arribat directament a les persones més vulnerables de zones conflictives.

Finalment, l'ONG valenciana durant l'últim any també ha muntat quatre allotjaments segurs a Ucraïna i Polònia que han albergat a més de 500 persones a banda i banda de la frontera. Dos d'aqueixos allotjaments romanen actius, un xicotet centre de recepció i acolliment de refugiats i casa de voluntaris en Przemysl, Polònia, i un per a 200 persones a Ucraïna.