Un mes després de la DANA: les ferides obertes en els municipis valencians
Radiografia del dia més fatídic: Estem preparats per a una altra DANA? Les lliçons i desafiaments després de la pitjor tempesta en dècades
Hui, 29 de novembre, es compleix un mes des que la Comunitat Valenciana visquera una de les jornades més complicades de la seua història recent. Una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) va descarregar pluges torrencials que van deixar municipis negats, carreteres tallades, centenars d'evacuats i una sensació de vulnerabilitat que encara persisteix. Aquest fenomen meteorològic extrem, àmpliament anunciat pels experts, va posar a prova la capacitat de reacció de les autoritats i l'esperit de resiliència de la població.
En aquest article fem un repàs cronològic dels fets, analitzem com es van viure aquells moments i com estan, un mes després, els municipis més afectats, molts dels quals clamen sentir-se oblidats.
L'avantsala de la catàstrofe: alertes primerenques i avisos de perill extrem
La setmana prèvia al 29 d'octubre, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ja havia advertit de l'arribada d'una DANA que afectaria principalment les províncies de València i Castelló. L'avís groc va evolucionar ràpidament a taronja, però va anar durant la matinada del 29 d'octubre quan la situació va canviar dràsticament.
A les 7.31 hores, AEMET va activar l'avís roig, el nivell més alt d'alerta, per a l'interior nord de València, estenent-lo pocs minuts després al litoral sud. Aquest nivell indica perill extrem, amb probabilitat de pluges superiors a 180 litres per metre quadrat en poques hores. L'avís va arribar en un moment crític, amb milers de persones desplaçant-se cap als seus llocs de treball i col·legis.
El matí que va marcar un abans i un després
De les primeres gotes al diluvi
En localitats com Xiva i Torís, les primeres pluges van començar a l'alba, però no van tardar a intensificar-se. A partir de les 8.30 hores, les precipitacions van adquirir una força inèdita. A Xiva, es van registrar 435,8 litres per metre quadrat, amb un pic de 343 litres en només quatre hores. Aquesta xifra va superar tots els registres històrics de la localitat.
A Torís, les pluges van aconseguir un ritme encara més intens, amb un acumulat total de 771 litres per metre quadrat en 24 hores, dels quals 184,6 litres van caure en tot just 60 minuts, un autèntic rècord en la Comunitat Valenciana.
Primeres conseqüències
A mesura que avançava el matí, les imatges que arribaven des de diferents localitats començaven a dibuixar un panorama desolador: carreteres convertides en rius, vehicles arrossegats pel corrent i cases completament inundades. En municipis com Torrent, Paiporta i Alfafar, l'aigua va començar a entrar en habitatges i comerços, deixant a moltes famílies atrapades.
Migdia: col·lapse i desesperació
Tot semblava indicar que el temporal amainaria cap a la vesprada i fins i tot s'aniria desplaçant cap al nord. No obstant això, les condicions meteorològiques van continuar empitjorant i les precipitacions caigudes en les parts altes de rius i barrancs acabarien baixant a les zones més inundables. En les hores centrals del dia, els serveis d'emergència van quedar saturats: el 112 va rebre més de 5.000 crides, amb temps d'espera que van arribar als dos minuts.
Desbordaments de rius i barrancs
El riu Magre, al seu pas per localitats com Montroi i Real de Montroi, es va desbordar, inundant carrers sencers. En altres punts, com Alzira i Cullera, barrancs i séquies desbordades van arrasar cultius, generant pèrdues milionàries per als agricultors.
L'alerta ÉS-Alert
A les 20.11 hores, quan el temporal ja havia causat estralls en gran part de la província, es va emetre una alerta a través del sistema ÉS-Alert (el sistema d'alertes a mòbils de Protecció Civil). Aquest missatge va arribar tard per a molts, que ja estaven atrapats a les seues cases o havien patit danys irreparables.
Impacte acumulat en els municipis
Xiva i Torís: l'epicentre de la tempesta
Les localitats de l'interior de València van ser les més castigades, amb pluges que van superar els 700 litres com a Torís. A Xiva, a més dels danys materials, la força de l'aigua va provocar el col·lapse de diverses infraestructures, incloent-hi ponts i camins rurals. En municipis com Utiel, els veïns relaten com van haver de refugiar-se en les teulades per a evitar ser arrossegats pel corrent.
En localitats de l'àrea metropolitana de València, els barris baixos van quedar negats i moltes han sigut les poblacions que han estat setmanes amb les escoles totalment tancades durant dies a causa dels danys en les instal·lacions, i encara hui algunes famílies no han pogut tornar a les seues llars.
Un mes després: la difícil recuperació
La queixa dels afectats: "Ens sentim oblidats"
Un mes després, la sensació generalitzada entre els habitants de les zones afectades és d'abandó. Encara que les administracions han anunciat mesures d'emergència i ajudes econòmiques, molts municipis continuen bregant amb els efectes de la tempesta.
A Xiva, gran part de les infraestructures rurals continuen intransitables, dificultant les labors agrícoles.
A Alfafar, els habitatges socials destinats a reallotjar als afectats encara no estan llestes a causa de problemes tècnics.
A Torrent, els danys en col·legis i instal·lacions públiques encara no han pogut ser reparats.
Ajudes i promeses
El Govern ha destinat un paquet d'ajudes de 30 milions d'euros, però els veïns asseguren que aquestes són insuficients. "Les ajudes no cobreixen ni una quarta part de les pèrdues", explica un agricultor d'Alzira, qui calcula que ha perdut més de 50.000 euros en collites.
El desafiament davant futures inundacions en la Comunitat Valenciana
La DANA del 29 d'octubre demostra la vulnerabilitat de la Comunitat Valenciana davant fenòmens meteorològics extrems. Entre les principals demandes de la ciutadania es troben:
- Millorar els sistemes d'alerta primerenca, per a evitar situacions com la tardana activació del ES-Alert.
- Invertir en infraestructures de drenatge, especialment en àrees urbanes i rurals propenses a inundacions.
- Accelerar la resposta institucional, amb ajudes més ràpides i eficaces.
Aquest episodi ha deixat cicatrius profundes, però també ha evidenciat la capacitat de la societat valenciana per a unir-se en moments d'adversitat. Un mes després, el camí cap a la recuperació continua sent llarg, però les lliçons apreses poden ser el punt de partida per a estar millor preparats en el futur.