ECONOMIA I NEGOCI

El desafiament de les empreses familiars: la digitalització

ELPERIODIC.COM - 22/06/2020

La Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV) ha celebrat un ‘Desdejuni Virtual’ que cobreix un tema puixant aquests dies: Ara més que mai! El desafiament de la digitalització en l'Empresa Familiar. El desdejuni ha comptat amb Carlos Albors (COO de Laiex) i Juan Antonio Pons (President de Importaco) com a ponents i va ser moderat per Alejandro Escribá (Director de CEFUV) i Bruno Broseta (Sènior Advisor en Transformació Digital en Nunsys).

La digitalització i les tecnologies virtuals suposen un fenomen clau en la transformació de la realitat empresarial en els últims anys, mostrant gran potencial per a la millora dels processos i activitats. Aquesta transformació és especialment important per a la competitivitat present i futura de les empreses familiars, no obstant això, són encara molt poques les han iniciades un procés de transformació digital. La irrupció de la crisi causada pel COVID-19 ha mostrat el potencial que aquest procés transformador té en les empreses i ha sigut clau perquè pogueren mantindre la seua activitat i el control eficaç d'aquesta.

El desdejuni va començar amb la introducció a càrrec Alejandro *Escribá, qui va destacar el potencial de la transformació digital, però va recordar que aquest procés pot resultar complex i que és convenient aprendre de les experiències prèvies per a començar a fer passos en aquesta línia. El desdejuni presenta dos casos d'empreses familiars, de sectors industrials, que no són nadiues digitals, però que han iniciat reeixidament est camine sector industrial; Laiex i Importaco.

Els ponents van explicar els passos que han donat en el procés de transformació digital en les seues respectives empreses, abordant l'enfocament adoptat, els processos de transformació duts a terme i les dificultats que han trobat en aquest procés.

Juan Antonio Pons (Importaco) va destacar que la transformació digital no és més que un procés de millora contínua, una “evolució constant” per a adaptar-se a les necessitats del negoci i satisfer millor les preferències del client. L'adopció d'eines digitals ha de fer-se prioritzant aquelles tecnologies que s'adapten al ‘core business’ i tinguen més impacte en el compte de resultats, competitivitat i capacitat de diferenciació. Les eines de digitalització han permés estar més pròxim al client, millorar la gestió de l'estoc i anticipar nous models de negoci que poden anar sorgint. Juan Antonio va dir que la seua digitalització ha sigut un procés progressiu, motivat per l'atenció de necessitats i la solució de problemes, i va posar diversos exemples d'aquest procés, com la implantació d'un ERP per a resoldre ineficiències en la informació de les transaccions internes de l'empresa, l'aplicació de visió artificial, i sensors en les línies productives per a assegurar la qualitat, o l'ús de l'anàlisi de dades i la neurociència per a comprendre el comportament i la satisfacció del consumidor.

Carlos Albors (Laiex) va desgranar el procés de digitalització de *Laiex, destacant que un dels aspectes clau és la cura en el tracte amb el personal que ha d'implantar-lo. La transformació digital pot crear friccions, i requereix formació dels equips humans per a combinar el valor de la tecnologia sense perdre l'experiència existent en l'empresa. La digitalització de Laiex ha permés augmentar la qualitat i la productivitat. Entre les accions que Carlos va destacar es troba l'automatització de plantes amb un control de la qualitat, una seqüenciació automàtica dels processos segons el que s'estableix per I+D, la millora en la planificació de la producció i la millora en la gestió d'inventaris. Va destacar també la utilitat per a desenvolupar accions preventives basades en l'anàlisi de la informació.

Bruno Broseta va destacar que aquestes companyies han transformat completament els seus negocis i el valor de la digitalització per a apoderar al capital humà, i va preguntar als ponents sobre el paper dels directius per a “impulsar” la digitalització, així com sobre les dificultats per a modificar la cultura de l'empresa i sobre les particularitats de l'Empresa Familiar poden afectar el procés de digitalització.

Albors va destacar el paper de la direcció en l'establiment d'objectius clars i simples en cada pas de la transformació i en el control que aquests objectius es compleixen adequadament. Va aconsellar iniciar el procés després d'haver-se dotat d'una infraestructura tècnica mínima (*ERP) que alimente la informació necessària. Així mateix, va destacar el valor de convéncer als implicats en el procés de la utilitat dels canvis, formant, mostrant els avantatges i demostrant les millores amb fets, pas a pas.

Juan Antonio va assenyalar tres aspectes rellevants: (1) la importància del capital humà, tant per a identificar les àrees de millora com per a implantar les solucions; (2) trobar el ‘partner tecnològic’ adequat a les necessitats i capacitat econòmica, i (3) no perdre de vista el retorn de la inversió, encara que sent pacient per al seu assoliment. També va remarcar el valor per a l'empresa familiar d'adoptar processos ja testats en el mercat en lloc d'intentar innovar massa i aprofitar l'avantatge de la visió a llarg termini de l'empresa familiar per a implantar aquests processos.