Denuncien l'estrés i la tensió que es viu en els centres de salut castellonenques per la tele-assistència
"Estem desbordats, senzillament és insostenible", lamenten els metges i infermers
El sindicat CSIF assegura que els facultatius de la majoria de centres de Salut de Castelló experimenten un creixent malestar en l'anomenada nova normalitat. Això succeeix en haver d'atendre més pacients dels que els corresponen i estar obligats a recórrer constantment a l'atenció sanitària via telefònica, “que només pot substituir un diagnòstic presencial en un escàs percentatge de simptomatologies” critiquen.
La central sindical està analitzant regularment les dades i el feedback que li aporten centenars de metges de diversos punts de Castelló i poblacions limítrofes i, al seu judici, “l'atenció sanitària telefònica imposada per la conselleria de Sanitat com a provisional està transformant-se de facto en un nou model a implantar” i en aquest sentit CSIF adverteix que “aquest període experimental ha demostrat que la tele-assistència, tal com està plantejada per GVA, resulta un fiasco en termes assistencials i no satisfà ni a pacients ni a sanitaris”.
El sindicat explica que els galens estan atenent entre 35 i 40 consultes mèdiques diàries per via telefònica, al que cal sumar les visites presencials en el centre de salut “i ara damunt s'ha reobert la cita prèvia per internet però sense alleujar la càrrega telefònica ni restringir la presencialitat per a evitar aglomeracions en les sales d'espera”. “El resultat- continuen- és que una metgessa/o es fa càrrec en solitari de tots aquests pacients, d'atendre els SIP de metges que estan de vacances sense ser substituïts, i per això acaben eixint del centre de salut a les 5 de la vesprada”.
“Senzillament és insostenible” i afigen que en els centres de salut amb atenció continuada “la situació s'agreuja perquè quan acaben de realitzar estar jornades maratonianes, s'han d'anar a realitzar avisos a domicili”. L'últim escenari detectat per CSIF són les rocambolesques imatges de metges desbordats en els ambulatoris on no es fan guàrdies.
En aquests centres “els doctors fan tot el que poden sense parar fins a les 14.30 i llavors, ixen tots a les sales d'espera per a repartir-se als pacients que queden per atendre i distribuir-se solidàriament la inassumible càrrega de treball”. CSIF demana a l'administració sanitària que es responsabilitze de buscar solucions efectives ja que la sensació generalitzada entre els sanitaris és que “no s'ha aprés res de la pandèmia”.
Finalment, el sindicat conclou al·ludint als serveis hospitalaris ja que aquest col·lapse de l'Atenció Primària està generant cada vegada majors problemes en les urgències d'hospitals com el General de Castelló, on acudeixen els pacients que no aconsegueixen ser vistos o són derivats pels metges aquells que no poden ser diagnosticats amb cap garantia per mitjà del telèfon.