elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vora 500 joves participen activament en les campanyes de prevenció d’addiccions durant la Festa Major

Vora 500 joves participen activament en les campanyes de prevenció d’addiccions durant la Festa Major
    MÉS FOTOS
    Vora 500 joves participen activament en les campanyes de prevenció d’addiccions durant la Festa Major - (foto 2)
    Vora 500 joves participen activament en les campanyes de prevenció d’addiccions durant la Festa Major - (foto 3)

    Des de la Regidoria de Prevenció d’Addiccions de l’Ajuntament de Dénia, a través de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives), s’han realitzat durant la Festa Major de Dénia dos campanyes de prevenció i reducció de riscos respecte als consums abusius d’alcohol, després de 2 anys d’absència a causa de les restriccions derivades de la pandèmia.

    Aquestes dues intervencions s’han desenvolupat al costat de les discomòbils en la zona de Torrecremada, on s’ha concentrat la població juvenil. S’ha escollit aquest escenari per tal d’arribar i promoure la participació de la gent més jove. Els resultats obtinguts durant la realització d’aquestes campanyes són:

    1. Campanya “Beus??? Mesura-ho!!! Amb 2 Dits de Front” realitzada pel personal tècnic de la UPCCA i voluntariat, en la qual hi van participar 250 joves.

    A les persones que s’apropaven a l’estand se’ls plantejaven una sèrie de preguntes relacionades amb el consum d’alcohol i s’explicava com mesurar el consum amb UBE (Unitat de Beguda Estàndard) per tal de diferenciar entre un ús i un abús d’alcohol i evitar els riscos associats al consum, sobretot, en la població més jove. Una vegada feta aquesta intervenció se’ls proporcionava un fullet amb aquesta informació i es feia entrega d’un reclam (samarreta o motxilla) amb l’eslògan “Amb dos dits de front” i on posa el consum de risc mesurat amb UBE. Aquest any es va introduir una novetat: l’entrega de botelles d’aigua. Estar hidratats/des i poder alternar els possibles consums d’alcohol amb begudes sense alcohol és una pauta important de reducció de riscos.

    Des de la UPCCA volem donar les gràcies a les persones voluntàries i col·laboradores que ens van acompanyar: Tonecha, Verónica, Joana i Blai.

    2. Campanya “Jo Trie Amb 2 Dits de Front” realitzada per l’entitat E-Value i coordinada per la UPCCA, amb la participació de 220 joves.

    En aquesta intervenció es convidava a la joventut a realitzar un circuit amb distintes proves o jocs per tal de poder guanyar-se un reclam. Els missatges que es transmetien en cada prova eren el següents:
    Jocs d'equilibri per a la presa de consciència de l'afectació del consum a les respostes físiques i mentals de l’organisme (reflexos i coordinació sobretot).
    Mesurament de taxes d'alcohol en aire expirat i informació sobre estratègies de reducció de riscos, metabolització de l'alcohol, mescles de begudes, policonsums, conducció…)
    Joc educatiu per al treball en conductes de respecte, reforçant que el “no és no” i deixant clar que els consums no seran mai una excusa.
    Joc de preguntes sobre mites o creences errònies que dificulten la posada en marxa de conductes de protecció de cara als consums de substàncies.
    Zona disposada perquè els/les participants pugueren construir un missatge preventiu, fer-se una fotografia i pujar-la a les xarxes socials.

    L’objectiu d’aquestes campanyes és oferir una informació clara, objectiva i realista sobre l’ús/abús de substàncies i especialment sobre l’alcohol, desmitificar els mites i creences errònies i arribar a la joventut amb missatges realistes, reduir els riscos associats al consum i afavorir conductes saludables, de responsabilitat i sentit comú en les seues decisions.

    La UPCCA fa una valoració més que positiva per la participació activa d’un total de 470 joves en els estands informatius de les dues accions preventives. Igualment, l’impacte creat amb aquestes accions es valora en un total d’uns 600 joves.

    A més a més, a aquestes dues accions cal sumar la campanya “-Riscos, + diversió” realitzada el 7 de juliol. La campanya es materialitza en uns expositors amb una guia informativa i de reducció de riscos en el consum de drogues que s’han distribuït en els diferents locals d’oci nocturn de la localitat, arribant a un total de 19 establiments. Aquest material quedarà exposat durant tot l’estiu a l’abast de la clientela dels locals.

    L’objectiu es oferir informació sobre substàncies d’ús/abús, efectes i riscos i incidir sobre la disminució dels riscos associats al consum en els espais d’oci. Les substàncies exposades en la guia són: tabac, alcohol, cànnabis, al·lucinògens (bolets, LSD/tripi), èxtasi, cocaïna, heroïna, GHB, poppers, ketamina i escopolamina (burundanga).

    Els locals participants són:


    ZENSA (Marina de Dénia)
    GAUDÍ
    PUB LA PLAZA
    JAMAICA INN
    ZENSA (Marina El Portet)
    LA MAR SERENA
    SOUNDERS
    SAMBORI
    MIK MIK
    TEMA BAR
    DORIAN GRAY
    PADDY O’CONELL
    LA CHICA DE AYER
    SILENCI
    SOHO
    PAL’ BAILADOR
    ORION
    CONDADO
    IRONIA

    Pujar