elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia

Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia
    MÉS FOTOS
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 2)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 3)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 4)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 5)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 6)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 7)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 8)
    Vora 5.000 persones gaudeixen del festival Música al Castell de Dénia - (foto 9)

    Unes 5.000 persones han assistit enguany al festival Música al Castell, que celebrava la 25+1 edició amb una curada programació i tornant al seu escenari natural, el castell de Dénia. Aquest festival de música tradicional i popular, un dels més antics del país, es consolida així com la principal proposta cultural de la ciutat a l’estiu.

    Aprofitant aquest aniversari del festival, s’ha recuperat el seu format original, amb concerts gratuïts a la plaça del Consell (el Festival Off) i concerts amb entrada a l’esplanada del Governador, dins del recinte del Castell.

    El programa que s’ha triat per a celebrar l’aniversari ha estat molt variat, centrat geogràficament en la Península Ibèrica, de nord a sud i d’est a oest, i amb una important representació de la música valenciana en les seues diferents varietats i estils, la qual cosa constitueix una de les principals senyes d’identitat del festival des dels seus inicis.

    Els concerts s’han desenvolupat durant una setmana seguida, del 17 al 23 de juliol, tornant també d’aquesta manera als seus orígens.

    Va començar el festival amb un concert de Paco Muñoz, presentant l’espectacle “Amics poetes”, acompanyat per la seua banda i per les magnífiques veus d’Ina Martí i Josep Aparicio Apa. Una plaça del Consell de gom a gom, on el públic va gaudir d’un concert entranyable i molt emotiu en què Paco Muñoz es retrobava amb el seu poble d’adopció.

    L’endemà, i també a la plaça del Consell, la Colla de dolçainers i tabaleters La Llebetjà, de Benitatxell, va ser tota una sorpresa. Tant pel nombre de músics -12 dolçainers, 9 percussionistes, instruments de metall i col·laboradors especials al piano i a la guitarra elèctrica, tots ells sota la batuta de Pasqual Salort- com pel programa eclèctic que van oferir, en què es mesclaven cançons tradicionals amb temes més contemporanis, com un tribut a Queen o un tema del grup valencià Obrint Pas. El nombrós públic assistent va quedar més que entusiasmat amb la proposta.

    Ja dalt del Castell, el festival va continuar amb la gran veu de la portuguesa Mísia, una magnífica cantant però també una grandíssima comunicadora que amb les seus reflexions sobre la vida, l’amor i el desamor, la literatura, l’ofici de cantant o la situació de les dones, unides al seu sentit de l’humor, es va posar el públic a la butxaca des del primer moment.

    Acompanyada de magnífics músics, la cantant portuguesa va demostrar que després de dos dècades i mitja continua amb la mateixa vitalitat i entusiasme del primer dia. El repertori fou un elegant còctel de fados tradicionals, cançons composades per ella i temes sustentats en les paraules de poetes com Pessoa, Saramago o Lobo Antunes. El recinte del castell, amb el cartell de complet, va gaudir d’una nit màgica.

    El divendres 21 de juliol tornava al Castell un dels grups més estimats pel festival, Urbàlia Rurana, per a presentar el seu darrer disc “De tornada a les ribes”. Amb menys públic del que un grup tan important per a la història del folk valencià es mereix, Urbàlia Rurana va tornar a demostrar que la seua presencia està més que justificada i que la seua aportació és fonamental en la difusió i recuperació de la música popular valenciana. Va desplegar un ample repertori de música mediterrània que va posar a tot el públic en peu per a ballar.

    Dissabte, el castell es va posar de volants per a rebre l’espectacle Encuentro, amb els balladors flamencs José Porcel i Antonio Canales. Este últim va fer unes xicotetes intervencions però d’una qualitat sublim. Un pletòric José Porcel va conquistar amb el seu ball dinàmic, perfeccionista i potent el públic que omplia l’esplanada del Governador. L’espectacle es completava amb la intervenció d’un cos de balladores de gran qualitat i plasticitat.

    El festival va acabar diumenge amb l’espectacular orquestra de percussió ibèrica Coetus, formació catalana que va nàixer el 2007 i que ja és un referent en la música popular, integrada per 18 músics que utilitzen instruments de percussió de tota la península, i el cantaor de Gandia Carles Dénia.

    El concert va ser un viatge pel folklore de la Península Ibèrica on els balls, les festes i les cançons populars i tradicionals es reinterpreten amb noves versions i arranjaments donant-los un caire modern i actual, sent impossible estar-se quiet al seient. El concert va finalitzar amb tot el públic ballant al ritme de les percussions i la especial veu de Carles Dénia.

    Un colofó de luxe per a un festival de luxe, que tanca esta celebració i que ja està preparant la propera edició.

    Pujar