DÉNIA | EDUCACIÓ

Tamarit: “Tenim un 26 % més de professorat a la Marina Alta i això ajuda perquè s’hi desenvolupen projectes d’innovació educativa punters”

ELPERIODIC.COM - 27/02/2023

La consellera visita el CEIP Ausiàs March dels Poblets i l’IES Sorts de la Mar de Dénia, que implementen dos dels 25 projectes d’innovació educativa en marxa aquest curs a la Marina Alta

La inversió d’Educació en projectes d’innovació que impulsen 50 centres de la Marina Alta ha crescut un 20 % respecte al curs passat

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha visitat el CEIP Ausiàs March dels Poblets i l’IES Sorts de la Mar de Dénia per a conéixer els programes d’innovació educativa que impulsen aquests dos centres amb el suport de la Conselleria d’Educació. 

Aquests centres són dos de les 50 escoles i instituts de la Marina Alta en què La Generalitat inverteix aquest curs un total de 135.293 euros, un 20 % més que el curs passat. Es desenvolupen 25 projectes d’innovació educativa en tota la comarca relacionats amb la sostenibilitat i la conscienciació ambiental, la inclusió educativa i la transformació dels patis en espais actius i coeducadors, la ràdio escolar, els hàbits de vida saludables i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. 

Raquel Tamarit ha destacat que “el treball que s’està duent a terme des de fa 8 anys per l’educació pública està donant com a resultat que les famílies siguen molt conscients que s’ha fet un salt important. Veníem d’una administració que no vetlava per l’educació pública i nosaltres estem fent just el contrari. Hui l’alumnat té els llibres de text gratuïts amb Xarxa Llibres; les famílies poden escolaritzar els seus fills i filles de manera gratuïta des dels 2 anys; s’està fent faena perquè els centres educatius siguen instal·lacions dignes; estem treballant perquè l’FP siga una opció formativa que assegure un bon futur laboral, i que, curs rere curs, hi haja més professorat en els centres educatius per a acompanyar molt millor l’alumnat. Tenim molt clar que volem continuar en aquesta línia”.

Tamarit ha afegit: “A la Marina Alta hem augmentat un 26 % la plantilla de professorat en els centres educatius amb més de 2.500 companyes i companys a peu d’aula. Això es tradueix, entre altres, en una millor atenció i qualitat educativa a l’alumnat, que permet implementar projectes d’innovació educativa punters com els dels Poblets i Dénia”. 

Els Poblets: projecte ‘Connectar amb el nostre instint natural’ 

‘Connectar amb el nostre instint natural’ és el títol de l’innovador projecte que està tirant avant l’escola dels Poblets junt amb el CEIP Santa Maria Magdalena del Poble Nou de Benitatxell, el CEIP Segaria del Verger, el CEIP Cavall Verd de la Vall de Laguar i el CEIP San Luis Beltrán de Tormos.

Es tracta d’un projecte de centres agrupats de dos anys de duració que naix arran del desenvolupament de programes d’innovació en el camp mediambiental i ecològic de manera experiencial que acumulen les cinc escoles participants. 

Les innovacions que s’estan desenvolupant i estan posant en pràctica entre els diferents agents territorials són, entre altres, motivar l’alumnat amb els aprenentatges i participar en la gestió ambiental del centre i del seu entorn, treballar de manera interdisciplinària, intercanviar experiències i reflexions amb tota la comunitat educativa.

El ‘Jardí Cultural i Sostenible’ de l’IES Sorts de la Mar de Dénia

L’IES Sorts de la Mar està tirant avant un projecte d’innovació educativa global de centre que suma més de 18.300 euros d’inversió de la Conselleria en total, amb l’objectiu de dinamitzar un jardí cultural i sostenible en aquest institut de Dénia. 

Consisteix a plantar plantes i sembrar llavors en un espai d’uns 2.000 m2 amb la finalitat d’aconseguir un jardí cultural, sostenible, inclusiu, innovador, tridimensional, històric, teatralitzat, poètic, musical, turístic, atractiu i ambiciós.

L’enjardinament i la zonificació del pati, amb una perspectiva cultural i històrica, aspira a crear un museu viu que “parla” per si mateix amb el suport de plafons explicatius (codis QR). La proposta inclou classes obertes al cel en els diversos espais del jardí: bosc natural mediterrani de carrasques, espais del coneixement, parterres històrics, zona d’escalada, espai escenari, triangle del teorema de Pitàgores i fins i tot un oasi de papallones.

Projectes d’innovació educativa promoguts pel departament de Raquel Tamarit

Aquest curs la Conselleria inverteix 2,5 milions d’euros en 714 projectes que desenvolupen 797 escoles i instituts del sistema educatiu valencià. És un acumulat d’11,7 milions d’euros en 7 cursos, per a donar suport al professorat que impulsa els projectes amb l’objectiu de transformar, millorar i modernitzar les metodologies d’ensenyament des de la base. 

La Conselleria ha incrementat en 530.000 euros la inversió en innovació educativa, cosa que suposa un 27,5 % més que la inversió feta en el curs passat 2021-2022. Amb aquestes ajudes, Educació impulsa propostes dels centres educatius que promouen la innovació pedagògica, transformacions curriculars i d’organització dels centres educatius, la implicació de les comunitats educatives i l’impacte en l’entorn social, així com el foment de projectes que, a més, estiguen en la línia dels ODS.