elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els socialistes de la Marina Alta tornen al cementeri de Dénia per a recordar els 49 republicans afusellats pel franquisme

  • Vicent Grimalt, secretari general del PSPV-PSOE Dénia: "Les persones que encara hi som ací, fills, néts, nebots, rebesnéts dels ajusticiats, som PRESENT"

Un bon nombre de persones, familiars i militants i simpatitzants de les agrupacions locals del PSPV-PSOE de la comarca, es van tornar a reunir ahir diumenge al cementeri de Dénia, després de la pausa obligada del 2020, per a recordar els noms i cognoms dels republicans afusellats al paredó denier durant la repressió franquista.

La tradicional convocatòria dels socialistes de la Marina Alta va comptar ahir, a més, amb l'emotiva participació dels familiars d'Enrique Fuster, ajusticiat als 32 anys per la seua pertinença a la CNT, les restes del qual han sigut identificades ara a la tomba 115 del cementeri de Paterna i soterrades a Dénia, al costat de la dona.

El secretari general de l'agrupació local del PSPV-PSOE de Dénia, Vicent Grimalt, va comparar els treballs actuals d'exhumació de fosses amb l'obertura de la tomba dels afusellats al cementeri denier, "quan ma mare i uns altres familiars dels assassinats van moure els fils, que ens aquells anys eren intocables, perquè la fossa s’obrira, perquè s’identificaren els difunts, perquè els que havien perdut persones estimades les pogueren acomiadar amb certa dignitat". I va destacar "la determinació del metge Manuel Lattur i la compassió d’un enterrador que hi va dipositar objectes personals de les persones que el règim franquista volia condemnar a l’oblit i que van permetre la recuperació dels noms i cognoms dels afusellats".

Grimalt va recordar aquest episodi per a reivindicar que "la justícia, fins i tot la que ha de reparar la irreparable mort, i la recuperació de la memòria històrica, no pot dependre de la bona voluntat i la tenacitat dels que també són víctimes de la repressió". "Encara són moltes, massa, les veus que clamen per no remoure el passat. Com si les persones que encara hi som ací, fills, néts, nebots, rebesnéts dels ajusticiats, no fórem PRESENT". La futura Llei de Memòria Democràtica, va assenyalar amb esperança, "culminarà este llarg i costós procés cap a l’acceptació d’un trist i cruel passat, el nostre, i cap a la reconciliació honesta".

Les investigacions al voltant dels fets ocorreguts en el cementeri de Dénia, va anunciar, "són les que han permés completar la feina iniciada amb bona voluntat i bondat per una familiar, un metge, un enterrador... i descobrir, per exemple, que el llistat inicial finalment consta de 49 noms i cognoms de persones que, ara sí, sabem amb certesa que van perdre ací la vida, i ací jauen, per la barbàrie de la repressió".

Tampoc van faltar a la cita anual Rosa Avellà, secretària de Memòria Històrica del PSPV a la Marina Alta, i Matías Alonso, coordinador del Grup Recuperació de la Memòria Històrica. Avellà va recordar les poblacions d'origen dels afusellats, Pego, Xaló, Pedreguer, Teulada, el Verger, Dénia, Ondara i Sagra, i va insistir que "la recuperació de la memòria històrica és l'alternativa al silenci i les víctimes tenen dret a una reparació integral".

Per la seua part, Matías Alonso va agrair els presents "haver resistit" i mantenir l'homenatge, "malgrat que algunes cadires ja estan buides". Va recordar també la innocència i les "mans netes de sang" de les persones que hi van ser afusellades i la política repressora de 'terra cremada' que aplicaven les tropes franquistes en entrar a un nou territori.

L'acte es va tancar, com sempre, amb la lectura dels noms i cognoms de les 49 víctimes, llistat alr qual es va afegir enguany, com a número 50, Enrique Fuster. A continuació, les persones participants van ofrenar clavells vermells sobre la tomba dels homenatjats.

Pujar