DÉNIA | SANITAT I SALUT

El Servici de Cardiologia de l'Hospital de Dénia advertix sobre el risc dels “factors emergents” en la salut cardiovascular

ELPERIODIC.COM - 25/09/2024

El benestar emocional o la contaminació ambiental se sumen als riscos cardiovasculars tradicionals

El Servici de Cardiologia del Departament de Salut de Dénia alerta sobre el risc que suposa per a la salut cardiovascular els factors anomenats “emergents”, com el benestar emocional o la contaminació ambiental, que se sumen als tradicionals d'hipertensió, diabetis, tabaquisme, sobrepés i alts nivells de colesterol.

“La bona qualitat de somni i el maneig de l'estrés són essencials per a mantindre una salut cardiovascular òptima”, ha subratllat el cap del Servici de Cardiologia de l'Hospital de Dénia, Alfonso Valle, qui ha destacat que les persones que patixen insomni “tenen un 45% més de risc de desenrotllar una patologia cardiovascular”.

Així, dormir almenys set hores cada nit, evitar l'ús d'estimulants o pantalles en les hores prèvies al descans, i crear un entorn propici per al somni, són recomanacions essencials per a millorar la salut del cor.

L'equilibri emocional i una actitud positiva també juguen un paper important en la prevenció de malalties cardiovasculars. Els pacients amb trastorns depressius incrementen fins a un 60% el seu risc.

El benestar emocional no és l'únic factor emergent que preocupa els cardiòlegs. La contaminació ambiental també està guanyant rellevància com a element determinant de la salut cardiovascular.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'exposició a contaminants ambientals, com la pol·lució o el soroll, contribuïx al 25% de les morts per cardiopatia isquèmica a tot el món.

Els microplàstics, que són xicotetes partícules derivades de la degradació de productes plàstics i que ja s'han detectat en l'aire, l'aigua, els aliments i els teixits humans, també estan sent estudiats pel seu possible impacte en l'aparició de patologies com l'aterosclerosi o la insuficiència cardíaca.

L'aterosclerosi és una malaltia caracteritzada per l'enduriment i estrenyiment de les artèries a causa de l'acumulació de plaques compostes per greix, colesterol, calci i altres substàncies presents en la sang. Amb el temps, estes plaques reduïxen el flux de sang rica en oxigen als òrgans i teixits, la qual cosa pot provocar complicacions greus com a infarts de miocardi, accidents cerebrovasculars i malalties vasculars perifèriques.

Segons un estudi recent, publicat en la revista European Heart Journal, les micropartícules de plàstic poden induir estrés oxidatiu, promoure l'agregació de plaquetes, accelerar l'envelliment cel·lular i desencadenar respostes inflamatòries en les cèl·lules del sistema immunitari i endotelial, la qual cosa augmenta el risc de desenrotllar patologies cardiovasculars.

Per al cap de Cardiologia de l'Hospital de Dénia, “el fet que els microplàstics puguen fomentar este tipus d'estrés és una troballa que ens obliga a reconsiderar les nostres estratègies de prevenció".

A més, ha destacat “la importància de mantindre una vida activa, realitzar exercici físic de manera regular i controlar els factors de risc tradicionals, ja que són mesures clau per a cuidar la salut cardiovascular, encara que no menys transcendent és cuidar del benestar emocional, la qualitat del somni i la reducció de l'exposició a contaminants”.

Servici de Cardiologia

El Servici de Cardiologia de l'Hospital de Dénia està format per nou cardiòlegs, tres infermeres i dos TCAEs. Dels facultatius, dos són especialistes en intervencionisme.

A més, el servici disposa d'una planta d'hospitalització i una sala d'hemodinàmica. En la seua cartera de servicis inclou ecocardiografies, holter d'electrocardiograma i de tensió arterial, proves d'esforç, hemodinàmica i intervencionisme, entre altres. El servici també disposa d'unitats especials, com la d'Insuficiència Cardíaca amb certificat SEC Excel·lent i la Unitat de Cardiopaties Familiars i Genètiques.

L'any 2023, el Servici de Cardiologia de l'Hospital de Dénia va atendre 10.500 consultes, de les quals quasi la mitat van ser primeres visites. A més, va atendre 5.300 consultes no presencials amb Atenció Primària, amb una taxa de resposta del 95% en menys de 48 hores.

Quant a procediments especialitzats, en l'exercici passat es van realitzar més de 600 cateterismes i quasi 350 pacients estan identificats i inclosos en el programa d'insuficiència cardíaca.