DÉNIA | OCI I GASTRONOMIA

Record emocionat a Gaziantep i Hatay, Ciutats de la Gastronomia germanes

ELPERIODIC.COM - 10/02/2023

L’Ajuntament de Dénia vol expressar la solidaritat, suport i afecte a les poblacions que han patit els efectes de l’assolador terratrèmol que ha sacsejat àmplies regions de Turquia i Síria. Dénia assumeix la declaració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i es posa a la seua disposició per a respondre a les demandes d’ajuda humanitària que ens arriben des de les institucions que canalitzen l’atenció a les víctimes. Conseqüentment, Dénia assumeix el compromís de col·laborar amb qualsevol iniciativa nacional o autonòmica que les institucions desenvolupen.

La ciutat de Dénia ha mantingut en els darrers anys una relació de col·laboració i amistat amb dos ciutats situades en l’àrea devastada: Gaziantep i Hatay, ambdós membres de la xarxa Unesco com a Ciutats Creatives de la Gastronomia,

Les relacions han sigut particularment intenses amb Gaziantep, ciutat que es va incorporar a la xarxa l’any 2015, a l’igual que Dénia. Amb Gaziantep, situada en l’epicentre del gran sisme, s’han desenvolupat diferents projectes vinculats a la formació, la promoció patrimonial i la inclusió que ens han permet intercanviar experiències, aprofundir en el coneixement mutu i establir vincles d’estima i confiança.

Després de participar en la trobada de Ciutats Creatives del 2017, coincidint amb el primer Festival Dna, Gaziantep va convidar Dénia a participar en el seu festival “Gastrantep”, disposant d’un estand de promoció i participant en les exhibicions culinàries. El cuiner Evarist Miralles va preparar un plat que fusionava un producte comú a les dos ciutats, l’albergínia, amb l’ou de tonyina de la tradició de la Marina i el pistatxo, el producte identitari del territori de Gaziantep. L’alcaldessa de la ciutat, Fatma Sahmi, que avui afronta les conseqüències de la tragèdia, va rebre la delegació de Dénia, amb qui va tindre paraules d’afecte.

Gaziantep va ser un dels nostres socis -amb Bergen, Parma i Östersund- del programa Erasmus+ Youth4Food (Joves Cuiners per a una Gastronomia Sostenible) que es va desenvolupar l’any 2019 i en el qual van participar alumnes i professors de l’IES Maria Ibars.

En matèria de formació i inclusió social Dénia i Gaziantep van tindre una nova trobada l’any passat quan la ciutat turca va acollir alumnes del Col·legi d’Educació Especial Raquel Payà que van fer pràctiques en la cafeteria-restaurant Mutlu Kafe, on van ser exquisidament tractats mentre aprenien activitats de cuina, menjador i tracte amb els clients, i servien les begudes locals típiques (menengiç café, chai, o cafè tradicional turc).

Hatay, una de les zones més castigades pel terratrèmol, es va unir a la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia el 2017 i dos anys després va respondre a la invitació conjunta de Dénia i de Turisme Comunitat Valenciana per participar en l’edició de 2019 de la fira Mediterránea Gastrònoma de València, dins de l’espai dedicat a les Ciutats Creatives de la Unesco lligades històrica i culturalment a la Ruta de la Seda. Els seus delegats van iniciar contactes per fer intercanvis amb Dénia, però la pandèmia de la Covid-19 va paralitzar poc després els projectes.

Totes aquestes experiències, viscudes intensament i amb resultats enriquidors per a les dos parts, han fet que a Dénia considerem Gaziantep i Hatay ciutats germanes en la Xarxa Unesco i que emotivament l’impacte de la tragèdia ens haja colpit especial i directament. Lamentem profundament la pèrdua de tantes vides, la destrucció de pobles i ciutats, i la desaparició de patrimonis històrics mil·lenaris, com ara el castell de Gaziantep. Des de Dénia volem manifestar el nostre dolor per la gran tragèdia i estenem la ma per contribuir a la recuperació de la vida, l’entorn i la cultura d’unes ciutats i una gent tan estimada i amb les quals tantes coses estàvem compartint.

MÉS FOTOS