DÉNIA | CULTURA I ESPECTACLES

El nou Museu Arqueològic de la ciutat de Dénia obri les portes amb una revisió de la proposta expositiva

ELPERIODIC.COM - 10/10/2024

El Museu Arqueològic de la ciutat de Dénia (MAD) ha reobert les portes en una nova ubicació, la primera planta de la Casa de la Marquesa Valero de Palma (c. Cavallers, 3) i amb una nova perspectiva, en què caben un nou leit motiv –Una ciutat de mar estant, el lligam indissoluble de Dénia i la seua història amb la mar-; l’ús de noves tecnologies i recursos museogràfics; i uns textos explicatius intel·ligibles i actualitzats per a adaptar-los a les noves realitats arqueològiques quasi quaranta anys després que es desenvolupara l’antiga proposta, explica la directora del museu, Massu Sentí.

Sentí va recordar durant l’acte d’inauguració de la seu actual del MAD que el desembre passat, el Museu Arqueològic s’acomiadava de la galeria oriental del Palau del Duc, al cim del Castell, on havia estat els últims 37 anys, per a traslladar-se a la casa de Cavallers, 3. “S’havia de fer esmena d’una sèrie de disfuncions derivades del pas del temps i fonamentades en la seguretat de persones i col·leccions, la conservació preventiva, l’accessibilitat universal i també, que donara vigor a un discurs expositiu nou, en harmonia amb els temps”.

Ara, la galeria oriental del Palau del Duc s’establirà un projecte museogràfic nou, el Centre d’Interpretació de la Ciutat de Dénia.

La realització d’ambdós projectes –la nova proposta expositiva del Museu Arqueològic i creació del Centre d’Interpretació de la ciutat- compta amb un pressupost de 151.249 euros i 135.750 euros, respectivament, finançats mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons europeus Next Generation

El Museu Arqueològic del carrer dels Cavallers és, en paraules de Massu Sentí, “la punta d’un iceberg, una exposició temporal amb una selecció petita de materials que tradueix el que som”. Sentí va destacar que s’ha treballat sobre el concepte de “sostenibilitat, reutilitzant els materials que estaven exposats en l’antiga seu del castell”. Però introduint novetats que fan que el projecte siga “permeable i intel·ligible per a tots els visitants”: un llenguatge contemporani, la utilització de noves tecnologies i intel·ligència artificial per a recrear personatges històrics i ambients; i també nous recursos museogràfics com els audiovisuals que es projecten o la presentació dels continguts en tres llengües. Sense oblidar l’accessibilitat de les actuals instal·lacions.

I mirant un poc més enllà, “la millor notícia –assenyalà Sentí- és que projectem un museu arqueològic nou, que incorpore discursos expositius nous a l’altura de les col·leccions que atresoren els nostres fons i que constitueixen una de les més importants col·leccions arqueològiques de les terres valencianes”. Com a exemple va recórrer als bronzes islàmics trobats fortuïtament en la dècada de 1920, exhibits en el MAD, que suposen “el conjunt més variat i destacat quantitativament de la Península Ibèrica i de l’Occident islàmic”.

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, van coincidir a subratllar en les seues intervencions que “esta inauguració marca una nova etapa. I ja tocava, vestir la nostra rica història amb una imatge nova, moderna, perfecta per a descobrir i redescobrir, a veïns i visitants, qui som i d’on venim”.

Visites guiades i horaris

L’horari d’obertura del MAD és de dilluns a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, i els diumenges i festius, de 9 a 15 hores.

A més, perquè reforçar la difusió de les meravelles que atresora el Museu Arqueològic de Dénia, s’han organitzat visites guiades gratuïtes els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre (amb motiu del Dia de les valencianes i els valencians), que continuaran durant este últim trimestre de l’any. Seran tots els dissabtes, a les 11.30 hores.

MÉS FOTOS