Els Moros i Cristians incorporen a la cartelleria i la programació pictogrames per a promoure la inclusió
La Biblioteca municipal de Dénia va estar l’espai per a la presentació de la nova proposta per a fer unes festes de Moros i Cristians més inclusives, ahir, dijous 3 d’agost. L’edil d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Javier Scotto, junt amb la presidenta de la FEMMICC de Dénia, Sonia Pérez i la cap d’estudis del Centre d’Educació Especial Raquel Payá, Carla Marí, van explicar la funció i intenció dels pictogrames per a aproximar la festa a les persones amb diversitat cognitiva i/o audiovisual mitjançant una cartelleria i programació inclusiva.
L’edil ha ressenyat que aquesta iniciativa va dirigida a les persones amb dificultats visuals, diversitat cognitiva, amb una edat avançada, amb dificultats per a llegir i “a tota la societat en general”, buscant “remoure obstacles perquè la festa siga compresa, reconeguda i integrada per persones amb diversitat”. Scotto ha explicat que els pictogrames es troben en la nostra quotidianitat en elements com ara els senyals de tràfic i ens ajuden a comprendre d’una forma senzilla la informació. Ha destacat el compromís de la FEMMICC i la col·laboració del CEE Raquel Payá en el projecte.
Per la seua part, la presidenta de la FEMMICC Dénia ha començat la seua intervenció agraint a Scotto la seua aposta per aquest “projecte pioner” i la revisió dels pictogrames al Raquel Payá. Pérez ha parlat d’una festa que, a pesar dels seus 43 anys d’història al municipi, “evoluciona en els actes i assumptes tan importants com la igualtat i la diversitat”. També ha mostrat el desig d’exportar el projecte a altres municipis “perquè tothom puga viure la festa sense cap limitació”.
Carla Marí ha estat l’encarregada d’explicar la dinàmica del projecte des del punt de vista didàctic. La professora i cap d’estudis ha explicat que les imatges ajuden a comprendre encara que no es conega l’idioma o es tinguen problemes de comprensió. De la mateixa forma, ha volgut donar les gràcies per incloure a totes les persones en les festes mitjançant “xicotets passos”, ja que, afirma, la inclusió no s’ha de limitar només a l’escola, sinó que s’ha d’exportar a altres àmbits i espais.
El regidor ha anunciat que els pictogrames s’inclouran també en les Falles i les festes patronals, com ja s'ha fet amb els rètols de les instal·lacions municipals.