L’escola de pares i mares ‘Educar per a previndre’ incorpora noves temàtiques proposades per les persones participants
La 23a edició ha conclòs esta setmana amb una avaluació global “molt positiva” dels assistents
La regidora de Prevenció d’Addiccions, Melani Ivars, ha assistit a la cloenda de la 23a edició de l’escola de mares i pares ‘Educant per a previndre’ que organitza la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la regidoria. Ivars va entregar els certificats d’assistència a les persones participants, les quals han atorgat a l’activitat una valoració global de 9,9 punts sobre 10 en el qüestionari d’avaluació que es realitza en finalitzar.
Les mares i pares participants han valorat de forma molt positiva els continguts treballats durant les 5 sessions en què es desenvolupa l’escola, expressant que els han resultat interessants i han sabut extraure la seua utilitat a nivell educatiu.
També han valorat positivament que les exposicions han sigut clares i comprensibles (9’7 punts de mitjana), utilitzant un material de suport útil i accessible. Referent a l’organització, han expressat una satisfacció molt elevada, que se situa en 10 punts de mitjana a l’hora de valorar la professionalitat dels ponents de cada sessió. Per últim, les persones assistents donen una puntuació elevada al resultat final de l’escola i al grau de compliment les expectatives que tenien al participar.
La 23a escola de pares i mares ‘Educant per a previndre’ s’ha celebrat durant cinc dimecres consecutius, de l’11 de gener al 8 de febrer, en sessions de dues hores, en les instal·lacions de l’institut Historiador Chabas. S’hi ha inscrit en esta edició un total de 82 persones.
Des d’aquesta escola de mares i pares es transmet, any rere any, que la família és el pilar fonamental per a una bona prevenció familiar i es convida a les mares i pares a analitzar el seu estil educatiu, per tal d’afavorir una comunicació familiar sostinguda en un clima de confiança, diàleg i afectivitat des de la infantesa.
És durant l’adolescència on el paper com a mares i pares es complicarà i s’haurà d’aprendre a negociar. No obstant, cal preparar-se davant possibles aproximacions a consums dels nostres fills o filles i als riscos associats i, si aquests són abusius, indeguts o problemàtics, cal actuar sent efectius i reconduint la situació com més prompte, millor. Des de la família s’han de potenciar les habilitats socials dels més joves de la casa, fent que siguen socialment competents, i així es treballa en esta escola. També s’ha posat l’ull sobre l’ús responsable de les noves tecnologies, tenint en compte que són molt bones ferramentes, sempre que l’ús siga adequat, i els ciberriscos que en comporta un mal ús.
En aquesta edició, a més, s’han incorporat dues temàtiques proposades per les persones assistents a l’edició anterior. Un d’ells ha sigut l’emocionalitat, on s’ha posat l’èmfasi en la importància de cuidar, dins de la família, l'estat emocional de tots i cadascun dels integrants. Aquest treball determina el tipus de vincles afectius i de relacions que es forjaran i desenvoluparan en el futur. A més, té un impacte determinant per als menors en la seua vida com a adults.
Un altre dels temes incorporats enguany ha estat la sexualitat. L'objectiu és acompanyar els fills i filles al llarg del procés de desenvolupament psicosexual. Que coneguen el seu cos, que entenguen els canvis que es produeixen i quin n’és el motiu. Cal transmetre sentiments, idees i valors per a assegurar que els joves adquirisquen una visió adequada de la sexualitat.