L’Ajuntament de Dénia inicia els treballs de creació d’una franja tallafocs a la zona de les Rotes
L’Ajuntament de Dénia ha adjudicat a l’empresa Beceite Forestal el projecte executiu per a l’obertura d’una franja perimetral a la zona de les Rotes amb l’objectiu de millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi forestal.
A banda d’aquest objectiu principal, també es contemplen com a objectius particulars amb estos treballs facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre del nucli de població i facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució del tractament de vegetació en la franja perimetral i el seu posterior manteniment.
Les obres de creació del tallafoc han començat hui dilluns i tenen una durada prevista d’un mes. El pressupost d’execució ascendeix a 49.136,29 euros, IVA inclòs.
L’obertura de franges perimetrals de baixa combustibilitat és una de les mesures contemplades en el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals del municipi de Dénia, actualment en fase d’aprovació. No obstant, l’ajuntament ha volgut anticipar-se i emprendre ja el condicionament d’esta franja en la zona de les Rotes com a mesura de prevenció.
Per a determinar el traçat de la franja perimetral es tenen en compte els instruments de planificació urbanística municipal, tal i com estableix la legislació sectorial vigent. En concret, s'ha analitzat la classificació del sòl de la urbanització o nucli de població, i es revisa la qualificació dels terrenys amb l'objectiu de determinar quins d'aquests terrenys poden ser inclosos en la franja perimetral sense afectar la destinació, vinculació o ús que el planejament d'ordenació urbanística municipal els hi té reservat.
La franja perimetral de baixa combustibilitat que està habilitant-se a la zona de les Rotes té una superfície total de 16,7989 hectàrees, dividides en el projecte d’execució en 16 trams, segons característiques homogènies de superfície, vegetació i accés.
Els treballs consistiran en el tractament de la vegetació existent per tal d’assolir la densitat arbòria i de sotabosc plantejada en els criteris de prevenció d’incendis. Això comporta la tala d’arbres i l’estassada del sotabosc. Tots els troncs procedents de la talla d’arbres es trossejaran a 1 metre màxim i s’apilaran prop de les vies de comunicació perquè el veïnatge els puga recollir i utilitzar en llars de foc.
Una vegada creada la franja, es realitzaran treballs de manteniment cada dos anys consistents a estassar i triturar el sotabosc.