DÉNIA | OCI I GASTRONOMIA

La gamba roja de Dénia uneix cuina i música a Llíria en una experiència única

ELPERIODIC.COM - 14/02/2023

Dos Ciutats Creatives de la UNESCO fusionen art i gastronomia

S’anunciava com una “explosió sensorial” i l’experiència no va deixar indiferent ningú. En els porxos del patí del Conservatori de Llíria, una orquestra. A l’esquerra, una cuina. Dalt una gran pantalla de vídeo. Tres elements tan distints es fusionaven al migdia del diumenge passat per interpretar, d’una manera única, la “Banda Sonora de la Gamba Roja de Dénia”.

La música la posaven els alumnes del Conservatori, la gamba i la cuina eren cosa del xef Jordi Andrés, del restaurant El Tresmall de Dénia, i en la pantalla, tot el protagonisme era per al producte: la captura, la cocció i la degustació de la gamba roja. Dos Ciutats Creatives de la UNESCO valencianes, Llíria i Dénia, aliades per a posar en relleu el millor dels seus àmbits: la música i la gastronomia, respectivament. L’acte formava part del festival FestIN que organitza Turisme València i que té com a particularitat posar en contacte iniciatives gastronòmiques i artístiques. En aquest cas, la ciutat de Llíria va plantejar als organitzadors incloure aquesta col·laboració amb Dénia.

L’orquestra del Conservatori de Llíria, dirigida per Vicent Carbonell, i integrada per joves alumnes va fer una interpretació brillant de les tres parts de la simfonia composta pels músics Javier Pinto i Josep Pastor, formadors i membres de l’Agrupació Artística Musical de Dénia. La “Banda Sonora de la Gamba Roja” es va estrenar el 14 de gener de 2017, amb l’actuació en directe de la banda de Dénia sincronitzada amb un audiovisual que també va ser projectat a Llíria en una gran pantalla. En un fòrum celebrat a la ciutat brasilera de Santos aquell mateix any l’audiovisual de la gamba roja es va posar com a exemple d’integració de tres dels set àmbits de la Xarxa UNESCO de Ciutats Creatives: Gastronomia, Música i Cine.

A Llíria s’afegia diumenge la intervenció en directe d’un cuiner que preparava davant el públic una recepta amb gamba roja. Mentre sonava la música, Jordi Andrés, del restaurant El Tresmall, cuinava pas a pas davant el públic un suquet de gamba amb salsa americana i havia reservat per a la degustació final dels assistents una delicatessen que conservava tot el sabor de la mar: gamba marinada amb sal. Sense passar pel foc, sense més afegits, Natural, que és com millor sap una gamba, segons insistia Jordi Andrés en la seua intervenció. Com que es tractava d’estretir llaços culturals entre les comarques del Camp de Túria i la Marina Alta, el tast final, a més de la gamba, incloïa dos vins secs de moscatell elaborats a la comarca: Les Freses de Mara Bañó i el Nimi de Joan de la Casa.

A la pantalla, mentrestant, es veien imatges de la pesca de la gamba, del seu ús en un restaurant d’avantguarda com el de Quique Dacosta, i del plaer de menjar-la. A cada un dels tres moviments, els seus compositors, Javier Pinto i Josep Pastor, explicaven com li havien posat música i havien convertit en partitura tot el procés gastronòmic que envolta la gamba roja de Dénia. Al davant d’ells, Jordi Andrés cuinant, i sobre la taula el ninot cuiner de l’artista faller Enric Ginestar observant. La cuina, la imatge i el gust a mar de Dénia, la Ciutat Creativa valenciana de la Gastronomia, i el so, la sensibilitat i el bon fer dels joves músics de Llíria, la Ciutat Creativa valenciana de la Música.

En la representació i posterior degustació va estar present l’alcalde de Llíria, Juan Manuel Miguel, i membres de la corporació edetana, així com responsables del Conservatori i de les aclamades societats musicals de la ciutat. La representació de Dénia estigué encapçalada per Floren Terrades, director de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, davant la impossibilitat a última hora d’assistir l’alcalde, Vicent Grimalt, com estava previst, i la gerent de l’Agrupació Artística Musical, Maite Agulles, en nom de la banda de Dénia.

MÉS FOTOS