Dénia reclama incorporar la perspectiva de gènere a l’activitat local i ampliar el sistema d’atenció a les víctimes de violència masclista
L’Ajuntament de Dénia ha celebrat este migdia l’acte commemoratiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, en què s’ha llegit una declaració institucional consensuada pel Consell de les Dones de Dénia. El text, llegit pel regidor d’Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, i tres de les dones que van integrar el primer equip femení de futbol de la ciutat i que seran homenatjades diumenge pròxim, arreplega, entre uns altres punts, les propostes principals en matèria d’igualtat que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha treballat enguany.
La declaració comença reconeixent que l’àmbit local ha de seguir amb el compromís de construir una societat igualitària, que garantisca els drets de totes les persones, així com la participació activa en la vida local i s’afirma que estos compromisos s’han de plasmar en el disseny i gestió d’unes polítiques locals que convertisquen a les nostres societats en motors de transformació.
La declaració proposa intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar l’ocupació, l’empoderament i l’educació per a la igualtat d’oportunitats i incorporar la perspectiva de gènere en tota l’activitat local. Així mateix es demana l’ampliació del sistema d’atenció a les víctimes de totes les formes de violència masclista contra les dones en el marc de les competències dels governs locals, avançant en la millora dels sistemes de detecció precoç, situant en el centre de totes les mesures els drets de les víctimes i el seu empoderament, i atenent el reconeixement al dret de reparació de les víctimes.
Després d’esta primera part, la declaració institucional ha passat a centrar-se en les homenatjades enguany per l’Ajuntament de Dénia: les dones que van integrar el primer equip de futbol femení de Dénia. Tres d’elles, Maria Rosa Vives, Pepa Masiá i Rosa Fontanet, han llegit la continuació del manifest, recordant que Dénia “va ser, sens dubte, una de les pioneres en el futbol femení, fet històric en els anys 1971 i 1972, i l'equip al qual hui ací representem va formar part de la incorporació de la dona al món de l'esport”.
Així mateix, han aprofitat l’oportunitat per a reivindicar l’esport femení al municipi i animar a totes les dones a “participar-hi activament”. “Volem conjuminar esforços per aconseguir que la igualtat d'oportunitats entre dones i homes siga real i efectiva i eliminar totes les formes de discriminació contra les dones i xiquetes, i que aquest esforç no sols siga de les dones sinó del conjunt de la societat”, han afegit.
Per últim, el manifest recorda que la data de hui és bon moment per a la reflexió sobre els assoliments aconseguits en els últims anys en matèria d'igualtat i, especialment, per a planificar els reptes pendents, sense oblidar que “tots els dies són una bona ocasió per a portar a la pràctica la igualtat”.
L’alcalde, Vicent Grimalt, ha esmentat estes primeres jugadores de futbol denieres com a “símbol d'eixe llarg camí que encara recorren les dones per a normalitzar l'accés lliure i igualitari a l'esport, a qualsevol professió, a tots els àmbits socials. “Perquè sense igualtat entre homes i dones –ha afegit- mai podrem parlar de llibertat: la llibertat de qualsevol persona d'elegir el seu camí en la vida sense haver de plantejar-se si vol enfrontar-se al repte d'esdevenir una heroïna, un model a seguir o una font d'inspiració; la llibertat de qualsevol dona de triar una professió o practicar un esport des del simple desig personal de fer-ho”. “Quan deixem d'obligar a les dones a ser heroïnes que han de continuar picant pedra cada dia per a obrir camí a les dones de les generacions següents, només aleshores, podrem parlar d'igualtat. De llibertat”, ha conclòs l’alcalde.
En acabar els parlaments de l’acte institucional, la companyia Maduixa ha presentat a la plaça del Consell el seu espectacle Migrare, una creació que parla de dones fortes, valentes i, sobre tot, resilients, i de la seua lluita per trobar un lloc on viure, on permanéixer, on arrelar, on poder ser. Migrare va obtenir el guardó al millor espectacle de carrer en els Premis Arts Escèniques Valencianes en 2022.
Els actes previstos per al dia de hui continuaran esta vesprada amb l’activitat infantil el “Laboratori de dones escriptores” que la companyia Va de Cuentos presenta esta vesprada a la Biblioteca municipal (17.30 hores) i la cadena feminista convocada per l’associació de dones Matria al carrer del Marqués de Campo (19 hores).