elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia homenatja les pioneres del futbol femení a la ciutat

Dénia homenatja les pioneres del futbol femení a la ciutat

    Les dones que integraven el primer equip de futbol femení de la ciutat de Dénia, sorgit a primeries dels anys 70 del segle passat, van rebre ahir l’homenatge que cada any l’ajuntament organitza amb motiu del Dia Internacional de les Dones “per a visibilitzar les dones de la nostra ciutat que un bon dia, independentment de l’època i la pressió social, van dir que anaven a fer allò que volien fer, i ho van fer”, en paraules de l’alcalde, Vicent Grimalt.

    No estaven totes les que foren, però les que estaven van assistir emocionades al reconeixement que els brindava la seua ciutat. Cristina Catena, Victoria Catena, Mª. José Blázquez Balaguer, Ernestina de Diego Llorca, Mª. Rosa Fontanet Gilabert, Maribel Ivars Escortell, Josefa Martí Balaguer, Pepa Perelló Font, Carmen Mulet Soler, Gracia Portillo Vega, Mª. Rosa Vives Garrido i
    Josefa Masiá Carrió eren part d’aquell grup de dones que als anys 70, sent adolescents algunes i unes altres ja majors d’edat, “es van atrevir a una cosa impensable, constituir-se com a equip de futbol en el municipi de Dénia (...) però totes elles amb molta il·lusió i ganes de jugar o competir, amb un equipament prestat, recollint diners per a les despeses d'autobús i amb una opinió pública amb visió masclista que es limitava a enaltir alguns dots, com la bellesa, que poc tenien a veure amb l'esport”, va assenyalar el regidor d’Igualtat i Diversitat, Javier Scotto.

    I amb elles, l’altra homenatjada este 2023, una futbolista deniera que, 50 anys després que aquelles jugadores del primer equip femení iniciaren el camí, ha aconseguit fer història en el futbol proclamant-se campiona mundial sub-20 amb la selecció espanyola: Fiamma Benítez, qui no va poder assistir a l’acte d’ahir i a qui va representar la seua germana Tamara.

    “Totes elles –va indicar Scotto- representen dos extrems temporals de la nostra societat units pel futbol en femení”. La participació cada vegada major de les dones en el futbol “permet derrocar els estereotips associats amb aquest esport, fomentant la inclusió”.

    Però encara queda per fer, “la lluita no ha acabat” i continuen vigents desigualtats que cal desterrar. Per açò, el regidor va fer una crida a la responsabilitat de l’Administració pública, el Consell de les Dones, els grups polítics, l’empresariat, entitats, associacions i la societat en general per a aconseguir la igualtat entre homes i dones en el futbol i en l’esport.

    L’alcalde va estendre l’objectiu a tots els àmbits de la societat per tal d’arribar a una “igualtat real que permetria a qualsevol dona triar qùe vol ser i com vol viure sense ni tan sols dubtar-hi un minut de la seua elecció pel fet de ser dona”.

    La història d’aquest primer equip de futbol femení de la ciutat, contada per les seues protagonistes, s’ha recollit en un documental, realitzat per l’Ajuntament de Dénia, que es va estrenar ahir en l’acte d’homenatge.

    Junt al testimoni de set d’aquelles pioneres, trobem les aportacions d’Antonio Roldán, qui fou segon entrenador de l’equip i que ahir també va rebre un reconeixement de l’ajuntament; la periodista esportiva Françoise Crespo, i l’actual director esportiu de l’Escola Municipal de Futbol, Juanjo Palacios.



    A més de l’audiovisual, quedarà com a testimoni d’este homenatge un baló de futbol que les homenatjades van firmar ahir i que l’Escola Municipal de Futbol conservarà en record d’estes pioneres. Un record que, com va anunciar el seu director esportiu, Juanjo Palacios, es mantindrà viu al camp de El Rodat perquè, pròximament, s’hi instal·larà un lona amb la fotografia d’aquell equip de dones que va obrir la porta al futbol femení a Dénia.

    Pujar