elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia celebra el festival de dansa contemporània Ultramar Dansa

Dénia celebra el festival de dansa contemporània Ultramar Dansa
  • Esta novena edició incorpora actuacions del projecte ‘Impuls a la dansa’, que promou la presència de creadors locals en les programacions

El festival de dansa contemporània de Dénia, Ultramar Dansa, celebra la novena edició del 4 al 12 de novembre de 2023.

La primera actuació va tindre lloc dissabte passat en un escenari a l’aire lliure, el carrer del Marqués de Campo. Va consistir en el taller participatiu obert al públic “Me encanta bailar, pero se me da fatal”, desenvolupat pel col·lectiu Dánzate (Marta Sofía Gallego Sampedro i Andrea Dolz Burdeos). Esta acció de mediació lúdica està lligada a la reflexió sobre què és la dansa o com es vinculen amb el moviment les persones que no tenen formació en aquesta disciplina artística. L’activitat ha estat patrocinada pel projecte ‘Impuls a la dansa’, desenvolupat per Dansa València amb la col·laboració del Circuit Cultural Valencià (CCV), del qual Dénia forma part enguany.
El festival continua des del dia 9 i fins al 12 de novembre, al Teatre Auditori del Centre Social. Les actuacions seran a les 20 hores, exceptuant la de diumenge 12 de novembre, que serà en sessió matinal, a les 12 hores.

El dijous 9 de novembre arriba la proposta VDF2023. València Dancing Forward, un programa de sis peces de llenguatges coreogràfics diferents com la dansa neoclàssica i diferents tendències contemporànies d’actualitat. que obri una finestra a l'espectador sobre les diferents corrents actuals al món de la dansa.

El programa comprén coreografies de Joan Crespo (València), Laura Bruña (Madrid), Esther López (Barcelona), Roisin Whelan (Irlanda), Eduardo Zúñiga (Xile) i Mauro Bigonzetti (Itàlia). Abans de començar l’espectacle VDF2023, alumnes de l’escola Babylon de Dénia realitzaran una actuació.

El dia 10, hi ha programades dues propostes. D’una banda, Mirada fèrtil, un espectacle interdisciplinar pensat i interpretat per Moon, Dansa i instal·lacions extemporànies i Patrizia Murari, veu en escena.

L'objectiu d'aquest projecte és posar una llavor per al creixement d'una nova mirada (fèrtil i conscient) cap a la naturalesa. Amb aquest espectacle es vol transmetre aquest concepte amb poesia i emoció, per a contribuir a crear una consciència individual i col·lectiva sobre un tema que necessita intervencions urgents. Dansa, moviment, poesia i atmosferes sonores en un missatge de solidaritat cap a la naturalesa.

A continuació, es presentarà en escena el treball realitzat per alumnes de les escoles de dansa denieres Patricia Sentí, Babylon, Cuqui Ivars, Miguel Angel Bolo i Pas de Quatre amb la companyia professional Over & Out, que lidera el ballarí Carlos Peñalver, dins dels programa ‘Impuls a la Dansa’.

Les alumnes participants en el projecte són: Neus Ivars Aledo, Marta Fabra Payá, Mar Baeza Perales, Laura Mahiques, Isabel Llobell, Andrea Orihuela, Laura Schaich, Merce Orozco, Beatriz Sánchez, Mar Arlandis, Shaila Lucas, Nuria Ibiza, Nora Bodí, Blanca Mariscal García, Alejandra Rodríguez Sentí i Melisa Andújar Sanabria.

L’entrada este dia és lliure fins a cobrir l’aforament de la sala.

El dia 11 de novembre es podrà disfrutar de l’espectacle de dansa contemporània El lago amb la companyia aragonesa LaMov. Es tracta d’una versió contemporània de El lago de los cisnes. El coreògraf Víctor Jiménez busca que els ballarins plasmen en moviment el majestuós, pur i bell silenci del cigne i enfrontar-lo a la seua cara més salvatge. El lago és un cant a la màscara que tots portem, a llevar-nos-la i a acabar buscant la nostra nuesa.

L’entrada a l’espectacle té un preu de 10 euros.

Ultramar Dansa tanca la novena edició el dia 12 de novembre, a les 12 hores, amb una proposta de dansa-teatre del col·lectiu ESMOV dirigit al públic infantil i familiar i d’entrada gratuïta.

L'espectacle Amare i els jocs de la mar està inspirat en l'àlbum il·lustrat L’ona de la il·lustradora coreana Suzy Lee, en el qual se’ns mostra el món a través dels ulls d'una xiqueta. En Amare, la xiqueta i sa mare representen la història universal de qualsevol xiqueta, de qualsevol cultura i època, guaitant la mar i el món desconegut i mesurant-se amb ell.

En el procés creatiu d’Amare, al llarg del 2023, s'han desenvolupat diversos tallers amb xiquets i xiquetes a la platja de Dénia.

L’espectacle, dirigit per Àlex Hernández amb coreografia d’Angélica Fossemó, va acompanyat d'un taller anomenat “Els jocs de la mar” en el qual, en acabar l'obra, els xiquets i xiquetes que vulguen podran pujar a l'escenari i jugar amb els materials utilitzats per les ballarines.

Aquest projecte té finançament del programa Impulsa Cultura de la Fundación Salom Sabar.

Pujar