DÉNIA | SOCIETAT

Dénia anima la ciutadania a no ser còmplice de la violència contra les dones i abandonar expressions i actituds que la perpetuen

ELPERIODIC.COM - 14/11/2024

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat diferents activitats per a commemorar el Dia internacional de l’eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el 25 de novembre. En col·laboració amb associacions i entitats de la ciutat -Matria Associació de Dones, la UNED Dénia, el Cine Club Pessic i el col·lectiu Ojos Rojos- i d’altres regidories com Esports i Joventut, s’han programat, entre el 30 d’octubre i el 10 de desembre, conferències, projeccions, exposicions, taules redones, activitats esportives, una escape room, i fins i tot, un club de lectura, per tal d’implicar la ciutadania de totes les edats en la conscienciació i la lluita contra la violència de gènere.

No ser còmplice

Durant el mes de novembre estarà activa la campanya “Trenca el pacte. No sigues còmplice de la violència contra les dones”, suportada gràficament en un disseny de la il·lustradora i dissenyadora gràfica Eva Cortés (@EvaCortésIlustra). 

“La campanya fa una crida a abandonar tòpics, frases fetes, prejudicis i conceptes masclistes que “normalitzen” actituds discriminatòries cap a les dones i que hem d’eradicar del nostre pensament i del nostre llenguatge i no ser còmplices d’estos mecanismes de violència contra les dones”, afirma el regidor d’Igualtat i Diversitat, Javier Scotto.

La il·lustració mostra una marabunta de caps de persones, quasi totes mirant cap avall o cap a un costat, com alienes al que passa, envoltades de micromasclismes socialment acceptats, missatges de menyspreu cap a les dones o de connivència cap a qui exerceix violència contra elles.

I ací és on incideix el missatge de la campanya, en “trencar el pacte” de complicitat (sobre tot de la masculinitat) i deixar de mirar cap a un altre costat.

Javier Scotto, explica que “qui executa la violència contra les dones no són ‘bojos’ ni ‘depravats’, tampoc un delinqüent amb la cara oculta, sinó que som tota la ciutadania. La violència de gènere es perpetua en les seues formes més diverses i graus de gravetat a través de la cultura de la violència sexual i el masclisme, amb la participació de totes les persones”.

“Frases com ”Es passa un poc amb les xiques, però és bon home”, “Mare meua, com va vestida, sembla una fulana” o “La seua ex el va denunciar, però a mi no m’ha fet res” emmascaren una realitat prou estesa entre la població que ens hem d’obstinar a denunciar. Són expressions que miren cap a un altre costat, que “amabilitzen” actituds pernicioses, més quan són acceptades amb normalitat per un nombre gran de la població. En definitiva, que perpetuen la violència de gènere”, denúncia el regidor.

Concurs de dibuix

D’altra banda, la regidoria ha convocat este mes de novembre el III Concurs de dibuix pel 25N, dirigit a l’alumnat dels centres de primària i secundària de Dénia.

Com en edicions anteriors, les treballs guanyadors s’empraran en il·lustrar els marcapàgines que es repartiran en els centres educatius y entre la ciutadania al mes de desembre. Se’n editaran vora 6 000 unitats.

També, des de novembre fins al mes de gener de 2025, estarà disponible l’exposició “Què sabem sobre la violència psicoemocional?” a la biblioteca UNED Dénia (Casa de Cultura).

El 4 de novembre, amb una sala polivalent de la Biblioteca municipal plena de gom a gom, es va projectar el documental Decían que era bruja, seguit d’una conferència de Judith Prat, la directora, amb la col·laboració del Festival Ojos Rojos. I el 7 de novembre passat, la UNED Dénia va organitzar una taula redona sobre salut i benestar.

Joc, esports i frases cèlebres

La programació continuarà el dissabte 23 de novembre, amb l’escape room “Micromasclismes”, que la Regidoria de Joventut ha organitzar al carrer de la Via, de 16 a 21 hores, adreçat a joves a partir de 12 anys.

El 25 de novembre, a les 12 hores, tindrà lloc la lectura del manifest amb motiu del Dia internacional de l’eliminació de la violència contra les dones, seguit de l’espectacle d’arts escèniques Nüshu, de la companyia Capicua, a la plaça del Consell, guanyadora del premi Territori Violeta al millor espectacle de carrer en el festival Trapezi 2023.  

Unes hores abans, a partir de les 9.30 hores, tindrà lloc a la Glorieta l’activitat esportiva “Mou-te”, dirigida a persones majors i organitzada per la Regidoria d’Esports. S’hi faran dues sessions: de 9.30 a 10.30 hores i de 10.45 a 11.45 hores.

Al carrer de la Via, des de les 10 hores, l’associació Matria portarà endavant la campanya de vacunació contra la violència de gènere.

I, per a completar la jornada, la UNED ha organitzat una lectura de frases cèlebres, “El valor de la paraula contra la violència de gènere”, des de les 9.30 hores del matí fins a les 21 hores de la nit.

El dia 28, l’associació d’Ames de casa de Dénia ha organitzat una xarrada sobre violència de gènere impartida per la psicòloga Juana Peris. Serà a les 19 hores, a la Casa de Cultura.

I per a finalitzar les activitats de novembre, la UNED ha organitzat el club de lectura “Mi locura o la demencia de los otros”,  amb Teresa Martinic com a escriptora convidada. Serà el divendres 29 de novembre, de 18 a 20 hores, en línia.

Sota una mirada educativa i cultural

L’1 de desembre, la sessió de cinema que organitza el Cine Club Pessic cada vesprada de diumenge al Centre Social, es dedicarà a la projecció del documental Buscant el meu propi nom, amb assistència del director, Pau García Pérez de Lara. A continuació, es presentarà el llibre Nueve nombres, amb presència de l’autora, la mèdica psiquiatra i feminista María Huertas Zarco. Tot a partir de les 7 de la vesprada.

I per a finalitzar esta programació de 2024, s’hi celebraran dues ponències de la doctora en Sociologia, especialitzada en violència de gènere en adolescents i joves, Carmen Ruiz Repullo. La primera va dirigida exclusivament a alumnat dels centres educatius de Dénia i es titula “Bloqueja el masclisme, refresca l’algoritme, frena les violències”.

Per la vesprada, a les 18 hores, en l’auditori del Centre Social, Ruiz Repullo oferirà la xarrada “Educar adolescències sense masclisme i sense violències”, adreçada als professionals de l’educació i al públic en general. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament de la sala.

MÉS FOTOS