elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Conferència “La processó ´de quan los moros vingueren al Saladar´ any 1556” (

Conferència “La processó ´de quan los moros vingueren al Saladar´ any 1556” (
    MÉS FOTOS
    Conferència “La processó ´de quan los moros vingueren al Saladar´ any 1556” ( - (foto 2)
    Conferència “La processó ´de quan los moros vingueren al Saladar´ any 1556” ( - (foto 3)
    Conferència “La processó ´de quan los moros vingueren al Saladar´ any 1556” ( - (foto 4)

    Rosa Seser Pérez, arxivera municipal de Dénia, va impartir ahir, dijous 7 de setembre, la conferència “La processó ‘de quan los moros vingueren al Saladar’ any 1556. Context històric i dades documentals sobre una processó de gràcies per salvar a Dénia d’un atac corsari”, a la Biblioteca municipal.

    En la ponència, Rosa Seser va explicar els fets històrics en què es basa la processó “De quan els moros van arribar al Saladar”, que se celebra demà dissabte, 9 de setembre, a Dénia, sent el primer acte de Moros i Cristians de l’exercici 2023/2024. Segons va explicar l'arxivera municipal, “en aquest viatge històric partim d'un fet puntual, la processó de gràcies per salvar Dénia d'un atac corsari el 10 de setembre de l'any 1556”.

    El segle XVI, com va relatar Rosa Seser, “va ser una època molt conflictiva, quan la mar, que hui aporta tanta riquesa i diversió, era una frontera molt perillosa de la qual calia fugir, sobretot en eixe període que va ser el temps àlgid dels conflictes entre la Cristiandat i l'Islam”. Expressions que continuen usant-se encara hui dia “com ´moros en la costa´ o ´fer més por que una fragata de moros´ ens poden fer veure els problemes viscuts en aquells temps”, va afegir.

    El 10 de setembre de 1556, la vila de Dénia va patir un atac corsari barbaresc inesperat. Com va contar Seser, “de fet, els deniers havien enviat dos centenars d’homes per a ajudar a la veïna Xàbia, on tot indicava que seria l'atac. Els corsaris van arribar a Dénia en deu galiotes i amb sis centenars d’homes i van avançar fins al Saladar. Els ciutadans de Dénia, malgrat tindre les defenses reduïdes, van poder resistir i finalment els corsaris van fugir sense aconseguir el seu objectiu. En honor a aquest succés, va nàixer aquesta celebració amb la finalitat d'agrair que la invasió a penes va danyar els habitants, la processó “de quan els moros vingueren al Saladar”.

    Aquests fets històrics els relata Marc Antoni Palau en 1643, en el manuscrit “La Diana desenterrada” segons explica Seser. “Unes dades que estan ara demostrades en uns documents que es troben en l'Arxiu Municipal de Dénia, on es conserven els pagaments de les processons que es van continuar realitzant entre els anys 1614 i 1619”.

    La conferència de Rosa Seser va proporcionar el context històric d'aquella processó, en explicar com era la societat d'aquella època. “La ciutat de Dénia del segle XVI encara estava dividida en dos nuclis: la vila de dalt, la del Castell i la del raval, que correspon a l'actual centre urbà. El poder municipal era a la Torre del Consell, que era l'Ajuntament d'aquells temps, i l'església de l'Assumpció estava en la part de dalt de la vila”. “Les defenses estaven en mans del municipi, que amb dificultat podia mantindre fora de perill les muralles i el recinte del Castell, a causa dels constants assalts de corsaris musulmans, turcs o barbarescos que rebia Dénia”, va relatar l'arxivera municipal.

    “L'enemic era a prop, en el nord d'Àfrica, ajudat pel poderós Imperi turc, però es donava la circumstància que, al mateix temps, els moriscos que vivien en les terres de l'interior de la Marina tenien por. Els assalts eren ben coneguts per tots el deniers i el segrest de persones per part dels corsaris i l'esclavitud eren una realitat en aquells temps” ressenya Seser. “Calia fer front al problema amb avisos a la població, amb la vigilància, amb l'armament de naus per a fer front al corsari, i, per descomptat, millorant les fortificacions defensives de Dénia”.

    Pujar