La Casa de la Marquesa Valero de Palma es submergeix en una de les grans àrees marines protegides de la mà d'una exposició
Entre les Illes Balears i la costa de Dénia es troba una zona de gran importància per al segon animal més gran que existeix en el planeta, el rorqual comú. Una balena de més de 20 metres de longitud. Però, a més, en aquesta àrea viuen i s’alimenten una gran diversitat d'altres cetacis com el catxalot, el dofí mular, el dofí llistat, el dofí comú i espècies bussejadores de gran profunditat com el cap d’olla grisa, el cap d’olla negre o la balena amb bec de Cuvier.
La nova exposició que acull la Casa de la Marquesa Valero de Palma fins al 31 de gener mostra la història de la creació d'aquesta àrea protegida (de la grandària d'Aragó), les espècies que hi viuen, els estudis que s'estan realitzant per part de la Universitat de València i les amenaces que pateixen els cetacis, degudes principalment a les interaccions pesqueres i el trànsit marítim.
La Universitat de València, entitat organitzadora d'aquesta exposició amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha triat Dénia com a un dels llocs que visitarà la mostra perquè la zona marina d’aquest municipi és una referència en la conservació marina del Mediterrani i una de les àrees amb més albiraments de rorqual comú de la costa valenciana.
Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Dénia, Raül García de la Reina, ha destacat que la Casa de la Marquesa Valero de Palma “és un espai obert a tothom, el qual està donant difusió i oferint el seu ús perquè qualsevol persona puga aprendre sobre els valors mediambientals de la nostra mar, la qual és un dels pilars socioeconòmics i culturals de Dénia".
D’una altra banda, el catedràtic de la Universitat de València, Toni Raga, ha destacat “la importància d’aquest tipus d’exposicions que mostren els tresors de la mar de Dénia i de la Comunitat Valenciana i com l’impuls de la ciutadania és clau per a la protecció i regeneració del nostre medi marí”.
L’exposició, que ja ha visitat València, Palma de Mallorca i Eivissa, es podrà gaudir a la Casa de la Marquesa Valero de Palma (carrer de Cavallers, 3) del 23 de desembre fins al 31 de gener, en horari de 10.30 a 13 i de 16 a 19 h, de dimarts a dissabte, i de 10.30 a 13 h els diumenges.