‘Què fem del caldo a la Marina Alta?’ ret homenatge a la cuina de supervivència de la postguerra
La 3a trobada gastronòmica de l'arròs caldós Què fem del caldo a la Marina Alta? entronca amb la commemoració del 80 aniversari de la Guerra Civil espanyola i es dedica enguany a un plat de l'època de postguerra, exemple de la supervivència en la cuina: l'arròs amb guixes. La trobada, organitzada pels ajuntaments de Dénia, Xaló, Pego i Ondara, l'EATIM de Jesús Pobre i l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma), tindrà lloc a Jesús Pobre el dissabte 27 d'octubre. El dinar de l'arròs amb guixes, cuinat per l'equip de 'Al teu gust', se servirà per a 180 comensals al riurau de Jesús Pobre, a les 14 hores. Completen el menú una ensalada amb productes de la terra, olives, embotit de la Marina, coques d'oli elaborades amb el blat tradicional que torna a cultivar-se a Jesús Pobre, dolços i pastissets. Tot regat amb vi i mistela de Xaló. El preu de participació és de 12 euros i els tiquets es poden adquirir a l'EATIM i el Mercat del Riurau de Jesús Pobre, l'hotel Costa Blanca i les oficines d'Aehtma.
Prèviament al dinar, en la Sala de Plens de l'EATIM de Jesús Pobre, a les 12 hores, se celebrarà una taula redona, amb la participació del cuiner Miquel Ruiz i l'arxivera municipal de Dénia, Rosa Seser, sobre la guixa i l'alimentació a la postguerra. A més, es projectarà un audiovisual sobre el cultiu i recuperació d'este llegum.
Esta trobada, que té com a objectiu recuperar els plats tradicionals d'arròs caldós, sintetitza bé l'essència bàsica del projecte #Dénia&Marina Alta Tasting Life de la Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia, que aposta per la tradició, la gastronomia, la cultura, la recuperació dels productes autòctons, l'intercanvi d'experiències, la innovació i el suport al sector primari. En esta línia, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha expressat que la recuperació de receptes tradicionals de Dénia i la Marina Alta és molt important en este pla d'acció, destacant, a més, la implicació de la comarca en el seu desenvolupament i en l'aportació dels productes que s'empren en la trobada gastronòmica que se celebra a Jesús Pobre.
L'alcalde de Jesús Pobre, Javier Scotto, ha destacat que actualment l'arròs amb guixes es cuina a molts pocs llocs, entre ells a Jesús Pobre, on alguns productors han mantingut el cultiu. La guixa és un aliment de supervivència, planta lleguminosa de fàcil cultiu que tolera bé les èpoques de sequera, per al qual cosa la seua presència en la cuina de postguerra era habitual. Les que es degustaran en l'arròs de la trobada van ser plantades al mes de març i recol·lectades a juny a Jesús Pobre.
Scotto també ha assenyalat que, en el marc de la trobada, el proper 22 d'octubre, al CdT Marina Alta de Dénia es realitzarà un taller sobre l'arròs amb guixes impartit per dos dones de Jesús Pobre que el cuinen a la manera tradicional i una posterior trobada d'estes cuineres amb Miquel Ruiz, qui ha fet una reinterpretació del plat.
L'alcalde de Pego, Enrique Moll, ha ressaltat la "vocació de col·laboració comarcal" que subjau en esta iniciativa i que fa que per a Pego "siga un plaer col·laborar-hi, i més amb un producte com el nostre, l'arròs, del qual som l'únic productor real que hi ha a la província d'Alacant". Moll ha recordat que l'arròs va ser un aliment essencial en la postguerra, època en què "la saviesa popular va acabar inventant-se nous plats acuitada per la necessitat".
En representació de l'Ajuntament d'Ondara, un altre dels organitzadors, ha intervingut l'alcalde, José Ramiro, explicant que el municipi participa en la trobada amb les postres que elabora la pastisseria Victoria i sumant-se a destacar la importància de dur a terme iniciatives comarcals com esta.
En termes similars s'ha expressat la gerent d'Aehtma, Reme Cerdá, qui opina que "és molt interessant unir a tots els pobles de la Marina i més si es fa des d'un punt de vista cultural i gastronòmic".