DÉNIA | SOCIETAT

Balanç del primer grup reduït per a famílies de 2024 de la UPCCA a Dénia

ELPERIODIC.COM - 02/04/2024

La Regidoria de Prevenció d'Addiccions de l'Ajuntament de Dénia, a través de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives), va organitzar durant els mesos passats uns nous cursos per a la prevenció de mares i pares en l'àmbit familiar, a causa de la necessitat detectada de continuar treballant sobre alguna temàtica especifica d'una manera més profunda pel seu paper educatiu.

Les sessions, en les quals van participar onze mares i pares, es van desenvolupar els passats dimecres 28 de febrer, 13 i 27 de març. La UPCCA va voler que les sessions anaren de grups reduïts per a poder treballar de manera més directa i personalitzada amb les famílies. La finalitat del grup educatiu es va centrar, principalment, a acompanyar a les famílies en l'aprenentatge d'estratègies per a afrontar els reptes sorgits durant la criança de les seues filles i fills (tant xiquetes com adolescents).

Durant les sessions, el grup es va nodrir de les pròpies necessitats i experiències vitals de les famílies, sent elles els qui van proposar els temes a treballar, temes sobre els quals el personal tècnic de la UPCCA va preparar el material i les activitats a desplegar. Les principals temàtiques que es van abordar van ser:

  • Normes i límits en la família.
  • Comunicació familiar.
  • Estils parentals. Com exercir l'autoritat des del respecte i l'afectivitat.
  • Habilitats i estratègies parentals.
  • Prevenció en l'abús de les TIC.

El desenvolupament de les sessions va ser molt dinàmic i participatiu, deixant suficient espai a les famílies perquè pogueren expressar aquelles inquietuds que els sorgien i donant l'oportunitat perquè pogueren compartir les seues vivències personals. Això va permetre crear un ambient de confiança, respecte, exteriorització i escolta, que va enriquir l'experiència formativa.

Les famílies que van acudir a estes sessions es van mostrar molt satisfetes amb el desenvolupament de la formació, i van manifestar que l'experiència havia sigut molt enriquidora. A més, les mares i els pares, van comentar que van interioritzar una sèrie d'experiències molt positives, com són l'apoderament en els seus papers de mare/pare, la confiança en el seu paper educatiu, les ferramentes útils per a afrontar diferents situacions i sobretot l'experiència viscuda amb les persones del propi grup, compartint testimonis i valorant que les dificultats són compartides per altres famílies i que no estan soles enfront de la criança de les seues filles i fills.

Des de la UPCCA també s'ha valorat molt positivament esta experiència, sent este, l'inici de futurs grups educatius similars.

MÉS FOTOS