SANITAT I SALUT

Un 1,2% dels sanitaris contagiats pel *COVID-19 ha hagut d'ingressar en l'UCI

ELPERIODIC.COM - 06/05/2020

L'Institut de Salut Carles III (ISCIII), a través de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), ha publicat el “Informe sobre la situació de COVID-19 en personal sanitari a Espanya”, en el qual s'analitzen els 30.660 casos de COVID-19 notificats a la RENAVE fins al passat 4 de maig. En aquest estudi s'avaluen característiques demogràfiques, clíniques i epidemiològiques, així com les particularitats dels casos segons nivell de gravetat (hospitalitzats i no hospitalitzats, UCIs i defuncions).

El “Informe sobre la situació de COVID-19 en personal sanitari a Espanya”, reflecteix uns resultats, entre els quals destaquen els següents:

  1. El 76% dels professionals sanitaris amb COVID-19 són dones, amb una edat mitjana de 46 anys (47 en homes enfront de 46 en dones).
  2. Els símptomes més freqüents que han desenvolupat aquests treballadors són tos, febre, esgarrifances i mal de gola. Un de cada tres pacients ha presentat clínica digestiva (diarrea o vòmits), sent més freqüent en dones que en homes, igual que la dispnea i el mal de gola. La febre, en canvi, s'ha repetit més entre els homes.
  3. Un 10,9% dels sanitaris amb COVID-19 ha sigut hospitalitzat, un 16,5% ha desenvolupat pneumònia, un 1,2% ha requerit ingrés en UCI i un 0,1% ha mort. Els homes presenten, enfront de les dones, una major prevalença de pneumònia, malalties de base i un major percentatge d'hospitalització, admissió en UCI i ventilació mecànica.
  4. El 65% d'aquests professionals presenta com a antecedent epidemiològic de risc el contacte amb persones amb infecció respiratòria i el 70%, el contacte estret amb casos de COVID-19 probable o confirmat.
  5. Els treballadors sanitaris amb pneumònia tenen una edat significativament superior que els que no han patit aquesta infecció (52 vs 45 anys, respectivament). El percentatge d'homes, de persones amb malaltia de base (especialment malaltia cardiovascular), així com el percentatge d'hospitalització, ventilació mecànica, admissió en UCI i defunció és significativament major entre els pacients que presenten pneumònia.
  6. Entre els ingressats en UCI, enfront dels hospitalitzats que no l'han requerida, existeix una major proporció d'homes i una major prevalença de malalties de base, pneumònia i presentació de síndrome de distrés respiratori de l'adult.
  7. Segons la informació disponible fins al moment, la letalidad dels casos de COVID-19 en personal sanitari notificat a la RENAVE és de 0,1% (35 casos). Aquests resultats han d'interpretar-se amb precaució, ja que s'han considerat com no morts els casos sense informació en aquesta variable, i han de ser confirmats en posteriors anàlisis.
  8. En una escala de gravetat de casos no hospitalitzats, hospitalitzats, admesos en UCI i morts, l'informe observa que l'edat augmenta amb el nivell de gravetat. A mesura que augmenta la gravetat, existeix un major percentatge d'homes i de pacients amb malaltia de base. La prevalença de malaltia de base és del 30% en els casos no hospitalitzats, 50% en els casos hospitalitzats, 66% en els casos ingressats en UCI i 82% en els morts. En definitiva, els homes, els pacients de major edat i amb malalties de base i factors de risc estan més representats a mesura que augmenta la gravetat.