AGRICULTURA

SOS dels agricultors als ajuntaments davant l'any hidrològic més sec i càlid de la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 03/06/2024

AVA-ASAJA advertixen dels efectes devastadors per a l'agricultura per la sequera

L'any hidrològic més sec i càlid en la Comunitat Valenciana des que hi ha registres, amb un dèficit mitjà de pluges del 73%, està causant uns efectes devastadors sobre l'agricultura i la ramaderia. Per això, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) demana la implicació dels ajuntaments, mitjançant l'aprovació d'una moció, perquè reclamen al Govern espanyol i a la Generalitat Valenciana una bateria de mesures urgents que permeten alleujar les pèrdues milionàries dels productors afectats per esta històrica sequera.

La moció presentada per AVA-ASAJA destaca entre les seues demandes l'establiment d'ajudes directes; l'aplicació del mòdul zero en la declaració de l'IRPF de l'exercici 2024; un estudi de totes les necessitats hídriques de la Comunitat Valenciana, amb major profunditat i amb els consensos més amplis possibles; l'impuls de la reutilització d'aigües depurades i la posada en marxa de perforacions d'emergència, així com canalitzacions a les explotacions afectades; una política hídrica que previnga els cicles de sequera i que contemple la construcció d'infraestructures per a emmagatzemar l'aigua quan plou i distribuir-la a les zones deficitàries quan les necessiten; la millora de les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos climàtics; i l'aprovació per part del Consell d'Europa de les noves tècniques d'edició genètica per a obtindre cultius més ben adaptats al canvi climàtic.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “entre la falta d'aigua, les altes temperatures i els constants vents de ponent molts cultius i ramaderies estan contra les cordes. Hem arribat a esta situació per la falta de previsió i de voluntat política en matèria hidrològica. I ara són urgents mesures per a evitar la mort de les plantacions i l'abandó dels camps, que es traduirien en més despoblament rural, incendis i desert”.

Impacte dramàtic de la sequera

La primera producció que ha patit els estralls de la falta de precipitacions són els cereals d'hivern. Els productors van reduir la superfície sembrada entorn de la mitat de l'habitual en altres temporades. I en l'altra mitat sí que sembrada la sequedat del terreny va impedir la germinació del cereal, disminuint la producció entre un 60 i un 90%. Molts camps ni tan sols es recol·lectaran perquè els costos superen als ingressos previstos per tan escassa collita comercialitzada.

Els viticultors de secà, especialment de les comarques d'Utiel-Requena, Els Serrans, la Vall d'Albaida i La Marina, preveuen pèrdues pròximes al 90% de la pròxima verema i, fins i tot, la mort de les plantacions més afectades pel dèficit hídric. En esta època de l'any les vinyes haurien de mostrar brots verds d'uns 80 centímetres de longitud. No obstant això, moltes dels ceps no han brollat o tenen brots de solo uns pocs centímetres que, o bé són devorats pels conills, o estan tan febles que no produiran raïm.

Els ametlers de les zones interiors també es troben en una situació d'extrema sequedat, fins al punt que molts arbres estan en fase terminal. Les estimacions de collita en la Comunitat Valenciana calculen una disminució del 33% respecte a l'any passat, que ja va ser desastrós en termes de producció. De manera molt similar, les oliveres presenten un aspecte groguenc amb poques olives que es traduiran de nou en un enfonsament de la collita, a més en un context d'alts preus de l'oli d'oliva.

Els agricultors de regadiu estan recorrent al reg pràcticament durant tots els mesos de l'hivern i la primavera, la qual cosa implica un gasto addicional. En el cas de les taronges, mandarines i caquis, molts arbres són més vulnerables a malalties i plagues. La falta de pluges ha provocat un minvament en les fruites de pinyol. Les restriccions de reg que s'estan començant a implementar en diversos punts de la Comunitat Valenciana contribuïxen a empitjorar les perspectives de producció en multitud de cultius.

L'escassetat d'aigua i pastures està incrementant els costos de producció en el sector ramader. Els ramaders de comarques interiors com Els Ports estan pagant el servici de camions per a transportar aigua a les seues explotacions. Davant tals sobrecostos, molts advertixen que es veuran obligats a sacrificar als animals si no poden continuar mantenint-los.