CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Ja hi ha data per als pròxims eclipsis solars i un d'ells afectarà de ple a la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 13/04/2024

Aquest fet no succeïa des de fa 67 anys

La Comunitat Valenciana viurà una fita històrica en els pròxims anys. I és que han hagut de passar ni més ni menys que 67 anys perquè tornem a viure un eclipsi solar total.

Després de quasi huit dècades sense viure aquest esdeveniment astronòmic, els valencians gaudiran d'un eclipsi i aquesta vegada per partida doble, ja que es produiran en dos anys consecutius: 2026 i 2027.

12 d'agost de 2026

Apunta aquesta data. En plena canícula i en època vacacional, segurament molts són les persones que es reuniran per a albirar una fita que és difícil de veure habitualment en el nostre planeta.

Al voltant de les 20.30 hores de la vesprada, just durant la posta del sol, es podrà viure un eclipsi total en la Comunitat Valenciana.

Els millors llocs per a veure-ho serà a les províncies de Castelló i València, moment en el qual la figura de la Lluna arribarà a ocultar totalment el disc solar.

2 d'agost de 2027

Aquest eclipsi serà visible principalment en parts d'Europa, Àfrica i Àsia. La franja de totalitat, on la totalitat del Sol estarà enfosquida per la Lluna, creuarà Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia, Turquia, l'Iraq, l'Iran, l'Afganistan, el Pakistan, l'Índia, Nepal, Bhutan, Bangladés, Myanmar, la Xina, Taiwan i Filipines.

En aquest cas, no serà visible íntegrament des de la Comunitat Valenciana. No obstant això, la regió experimentarà un eclipsi solar parcial, on només una fracció del disc solar estarà enfosquit per la Lluna.

Què és realment un eclipsi solar?

Un eclipsi solar ocorre quan la Lluna passa entre la Terra i el Sol, bloquejant totalment o parcialment la llum solar. Això succeeix únicament durant la fase de Lluna Nova. Durant un eclipsi solar total, la Lluna bloqueja completament la llum del Sol, creant un breu període de foscor a la regió de la Terra que es troba dins de l'ombra de la Lluna.

És important esmentar que no tots els eclipsis solars són totals. Alguns poden ser parcials, on la Lluna només cobreix una part del disc solar. També poden ocórrer eclipsis anulars, on la Lluna sembla ser més xicoteta que el Sol i no cobreix completament el seu disc, deixant un anell de llum al voltant de la vora.

És essencial prendre precaucions en observar un eclipsi solar, ja que mirar directament al Sol sense protecció adequada pot causar mal ocular greu i fins i tot ceguesa permanent. Es recomana usar ulleres d'eclipsi certificades o dispositius de projecció segurs per a veure l'eclipsi sense riscos per a la salut ocular.