OCUPACIÓ

El “daltabaix estacional” després de les xifres de l'atur

LAURA HERRERAS - 03/09/2019

13.000 aturats més en la Comunitat Valenciana. Son les xifres d'un augment que han posat a la regió al capdavant en la pujada de la desocupació a nivell nacional -se situa aquest mes d'agost en 54.000 més que al juliol. Xifres negatives, és el pitjor mes d'agost des de 2010, a pesar que el còmput general és acceptable lloc que actualment hi ha a Espanya 3,06 milions d'aturats, la xifra més baixa dels últims deu anys.

Reaccions per a tots els gustos i colors: la falta de govern, l'estacionalitat i el frau són alguns dels culpables d'aquesta situació, valoren els sindicats. També des de la Generalitat reconeixen que són xifres dolentes, “daltabaixos estacionals”.

Així, des d'UGT, la seua secretària de Formació empre i igualtat de gènere, Pilar Mora, qualifica la taxa de temporalitat en la contractació (90,09%) com un problema estructural: “Demostra que existeix un important frau en la contractació, ja que en molts casos es realitzen contractes temporals a treballadors que exerceixen treballs de caràcter permanent pel que la seua contractació hauria de ser indefinida.”

El sindicat CSIF, per part seua, mostra la seua “profunda preocupació” i urgeix als responsables polítics a “posar-se a treballar immediatament en la creació d'ocupació”. CSIF lamenta que en lloc de reaccionar davant la xifra de juliol amb urgència i adoptar iniciatives, s'ha produïda una enorme paràlisi a l'agost per part del Consell, a la qual se suma la interinitat del govern nacional. Per tot això, la central sindical posa l'accent principalment que “no hi ha temps que perdre” i reclama a l'executiu autonòmic que es pose “som-hi” i dedique tot el seu esforç a iniciatives que fomenten l'ocupació.

“Daltabaixos estacionals”

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat les dades de atur registrat del mes d'agost i ha reconegut que es tracta de "xifres negatives que reflecteixen la finalització de la temporada d'estiu en el sector serveis, turisme i construcció i també l'inici del nou curs laboral en sectors com la indústria tal com passa en altres autonomies amb predomini d'aquests sectors", com Balears, Murcia i Catalunya.

No obstant això, el director general de Labora ha destacat que, en termes interanuals, l'afiliació a la Seguretat Social s'ha incrementat un 2,81% (51.512 afiliats més, la quarta major pujada a Espanya), quasi mig punt per damunt del registre nacional (2,55%).

En aquest sentit, Enric Nomdedéu ha assenyalat que aquestes inscripcions "poden ser parcialment fruit d'acomiadaments i finalització de contractes (com ens mostra la baixada de l'afiliació a la Seguretat Social)", però també resultat de l'increment de la població activa, persones que s'inscriuen de nou o després de vacances per a incorporar-se al mercat laboral.

"En qualsevol cas -ha continuat- la persistència d'aquests daltabaixos estacionals ens indica que encara queda molt treball de fons per a fer, per a transformar el model productiu i generar llocs de treball més estables i de més qualitat, i en això estem absolutament compromesos des de la Generalitat".