Dades: Què ha invertit l'Estat en cada municipi, que deu el municipi a l'Estat i l'Estat al municipi?
Compromís demana derogar la llei Montoro del austericidi perquè els ajuntaments puguen invertir
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va presentar una extensa bateria, preguntant, municipi valencià a municipi, saber què havia invertit l'Estat durant els últims 10 anys, saber quin era el deute de l'Estat amb el municipi i del municipi amb l'Estat. “ Tot això per a tindre una bona radiografia i poder saber si realment, com temem, la inversió de l'Estat al País Valencià, detallada als pobles, està per davall de la mitjana, i demostrar com sol deure més l'Estat en les seues inversions promeses, que els ajuntaments.
Mulet ha reiterat que davant la situació d'emergència per l'Estat d'Alarma, urgeixen mesures perquè permeta als ajuntaments disposar dels seus romanents de tresoreria que la Llei d'Estabilitat Pressupostària obliga al fet que estiguen immobilitzats en comptes bancaris, l'alliberar com ha permés ara el Govern, el 20% d'eixe superàvit, és un primer pas, i segurament toca ara dosificar eixos fons davant la incertesa de la duració i efectes d'aquesta crisi de la COVID-19, però ha de ser el final d'una legislació injusta “ Nombrosos pobles valencians i també els espanyols tenen centenars de milions d'euros en el banc immobilitzats. L'administració municipal, ha de poder fer ús d'aquests recursos per a ajudar a famílies que s'han quedat sense fonts d'ingressos i per a ajudar els sectors econòmics de proximitat”
A nivell valencià la mesura implicaria disposar en pocs dies d'entre 500 a 700 milions d'euros, segons els càlculs, per a organitzar un pla de xoc econòmic d'ajuda a famílies i pimes, les mesures del Govern van tímidament en aqueix sentit, però per a Compromís urgeix canviar les regles de joc “La implementació d'aquesta mesura per part de municipis i governs autonòmics implicaria una reacció més ràpida i efectiva que l'actual. La llei d'estabilitat pressupostària ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats, una xifra que s'incrementa cada any. “Parlem de diners que els ciutadans i ciutadanes han pagat via imposats però que no poden invertir-se per una decisió de l'anterior govern central. Aquesta mesura és absurda i injusta especialment hui dia, quan els ajuntaments han de donar serveis i assumir funcions impròpies. Existeix un greu problema de finançament i ara davant la crisi del coronavirus es veuen desbordats”, ha assegurat Mulet.
Per a Mulet “costa entendre que el Govern no sàpia què ha invertit en cada municipi, hui dia tota aquesta informació pot i ha d'estar comptabilitzada, si sap fins a l'últim cèntim que deu un contribuent, com no ha de saber el que ha invertit en cada municipi, segurament no aporten les dades per a no avergonyir-nos.