EDUCACIÓ

El curs escolar arranca dilluns que ve amb una xifra rècord de docents i alumnat: totes les novetats

ALBA PÉREZ - 05/09/2024

El curs 2024/2025 acull cinc centres educatius nous i modificacions en el pla d'estudis, quant a les hores lectives d'algunes matèries i noves assignatures optatives

El nou curs escolar 2024/2025, que començarà dilluns que ve, 9 de setembre, acull novetats com l'augment significatiu de docents, cinc centres educatius nous i modificacions en el pla d'estudis, quant a les hores lectives d'algunes matèries i noves assignatures optatives. També s'han ampliat les places en la Formació Professional i s'ha augmentat la partida pressupostària per a l'educació gratuïta dels xiquets de 0 a 3 anys.

Així ho ha presentat este dijous el conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, qui ha donat a conéixer tots els detalls i novetats per al pròxim curs escolar.

José Antonio Rovira ha assenyalat que este nou curs es caracteritza per ser “el del canvi educatiu, la llibertat educativa, el més social i el de la consolidació de la Formació Professional", sense oblidar “les millores per l'aplicació de la nova llei educativa”.

Entre les novetats que s'han presentat este dijous, destaca la Llei de Llibertat Educativa, que contempla “el foment i reconeixement del valencià a través de certificacions automàtiques, en lloc de la imposició del valencià”, així com “l'elecció lliure de la famílies per a triar l'educació dels seus fills amb la implementació de districte únic i la llengua en la qual volen que els seus fills estudien”, ha destacat Rovira.

Este nou curs també acull novetats com l'ampliació d'hores lectives en les matèries d'anglés i matemàtiques; la volta de l'assignatura de música per a l'alumnat de 3r de l'ESO; i una nova assignatura com a matèria optativa sobre educació financera.

Quant als alumnes estimats per a este nou curs, la xifra ascendix a 807.570, 2.564 alumnes més que l'any anterior. Tal com ha apuntat Rovira, “s'ha detectat un lleuger descens en infantil i primària a causa de la baixada de la natalitat, no obstant això, enguany l'FP ha viscut el major creixement d'alumnat de la seua història, amb 8.500 alumnes més que l'any passat”.

Respecte a les ràtios mitjanes d'alumnat per aula, en educació i primària serà de 21 alumnes; en educació secundària, 24; i en batxillerat de 29. En este sentit, en 69 municipis s'ha baixat la ràtio per a este curs per davall dels 25 alumnes, amb l'objectiu de mantindre el màxim d'unitats i garantir un lloc escolar.

El nombre de docents també s'ha ampliat per a este curs 2024/25, amb un total de 82.180, dels quals 66.376 corresponen a l'educació pública i 15.804 a la concertada, ampliant-se d'esta manera 544 places en la pública. A més, es preveu que a final de curs s'hagen incorporat fins a 1.000 docents més.

Així mateix, hi haurà cinc nous centres educatius per a este nou curs en les localitats de Canet d'en Berenguer, València, Albatera, Lliria i Torrellano, als quals cal sumar set més que estaran disponibles durant el curs en els municipis de Mislata, Gandia, el Fondó de les Neus, Torrevieja, dos en Pilar de la Perforara i Petrer. A més, actualment hi ha 336 actuacions en marxa entre obres de remodelació, millora i ampliació, en les quals s'ha invertit 476,4 milions d'euros i s'han creat més de 11.900 llocs de treball.

Rovira ha destacat que dins del “compromís social i la igualtat d'oportunitats” s'han implementat mesures com l'augment de quasi un milió d'euros en el pressupost per al menjador escolar, que ascendix a 76,3 milions d'euros i beneficia a 152.450 alumnes.

Respecte a les ajudes al transport escolar, per a este nou curs escolar s'ha invertit 70,8 milions, que contemplen el transport de 44.800 alumnes i 3.400 ajudes individuals. Una altra de les grans preocupacions per als pares és el banc de llibres, per al qual s'ha invertit 49,5 milions i ha beneficiat a 547.982 alumnes.

Una altra de les grans apostes és la gratuïtat per als xiquets de 0 a 3 anys, per a la qual segons Rovira “s'ha realitzat la major inversió de la història”, amb 72.000 places oferides i 163 milions d'inversió, 75,5 milions més respecte al curs anterior. També s'han creat 41 noves aules UECO, destinades a l'alumnat amb necessitats especials en centres ordinaris.

Quant a l'augment de places en Formació Professional, la qual el conseller d'Educació ha assenyalat com “la gran aposta d'este govern”, per a este nou curs s'han oferit 8.024 places més que l'any anterior, amb un total de 159.101, així com nous cursos d'especialització, graus superiors, mitjans i bàsics.

L'Escola Oficial d'Idiomes també acull novetats com la flexibilitat en set dels seus centres, amb opció d'ensenyament presencial, semipresencial i a distància. Les places oferides en este segment de l'educació ha sigut de 74.475, de les quals 31.567 encara continuen lliures.

MÉS FOTOS