CULTURA I ESPECTACLES

‘Cultura online’ del Consorci de Museus proposa una reflexió sobre els drets humans a través del gènere documental

ELPERIODIC.COM - 07/12/2020

‘Cultura online’ reuneix els projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus

El curtmetratge i el documental experimental centren aquesta setmana els projectes de ‘Cultura online’ del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, que promouen reflexions sobre de les migracions, els drets humans o la recerca de la identitat.

Amb l’eix ‘Nous llenguatges audiovisuals’ les propostes que s’hi reuneixen  ofereixen l’oportunitat d’explorar nous gèneres des del documental animat, fins a un ‘fals documental’ sobre una soprano argentina, passant per una videocreació projectada en díptic sobre les mines de Xile, Bolívia i el Perú. Altres projectes indaguen sobre les empremtes del dolor en els murs que van retindre migrants, el naufragi d’una pastera, testimoniatges en un camp de refugiats o un assaig sobre l’estètica del treball i la seua representació mediàtica. A aquests s’uneix un film en procés: nou format que es va transformant en funció dels contextos.

La proposta ‘<3’ de María Antón Cabot és un documental de creació, un acostament a les coses més senzilles, tan necessàries, i al mateix temps tan abstractes, com l’amor i el desig. D’una manera directa i desprejudiciada es pregunta a la joventut de hui dia com construeixen el desig i, si ho fan, si encara pensen en l’amor. Lluny d’una visió apocalíptica de les noves generacions, el projecte parla de les maneres d’entendre i de reescriure el món a partir d’uns conceptes tan universals.

‘Esfinge urbana’ de María Lorenzo Hernández és el resultat d’un treball de camp realitzat a València entre els anys 2018 i 2019, per a registrar la presència de l’art urbà als diversos barris de la ciutat. El resultat és un documental animat de 5 minuts de duració, que reuneix una selecció d’aproximadament 2.000 fotografies d’aquest art efímer, que connecta cada imatge com els fotogrames d’una pel·lícula.

Les creadores Patricia Gómez i María Jesús González presenten ‘Bonne Chance’, un vídeo documental que forma part d’‘À tous les clandestins’, un projecte que tracta d’abordar el fenomen contemporani de les migracions enfocant-se en la ruta que parteix des de les costes occidentals africanes a Canàries, una de les més significatives i intenses durant els últims anys. A pesar que es troba pràcticament desactivada en l’actualitat, és possible rastrejar les seues empremtes a través dels testimoniatges escrits que moltes persones migrants van deixar sobre les parets dels llocs on van romandre retingudes.

‘Limbo’ de Pablo Esparza Altura és un curtmetratge documental que mostra l’angoixa de dues famílies que, des de fa any i mig, esperen al seu llogaret al Marroc la tornada dels cadàvers dels seus familiars difunts després del naufragi d’una pastera quan intentaven arribar a Europa a la recerca d’un futur millor. Un total de 1.885 persones van morir en 2019 intentant creuar el Mediterrani. En els últims sis anys van ser més de 20.000. Segons el creador “les estadístiques són conegudes. No obstant això, cada xifra representa una persona morta -amb el seu equipatge de projectes truncats- i el dolor d’una família”.

Des del 2006 al 2016 i amb el suport de diverses institucions, Rossell Meseguer viatja al Norte Grande de Xile, Bolívia, Perú i coneix la relació de les seues mines amb el sud i sud-est d’Espanya (moltes d’aquestes explotades per companyies britàniques, que repetien el model d’extracció i habitatge dels treballadors). En el seu documental ‘SLHS-Tamarugal’ els àudios i imatges barregen dos continents, quatre països, vinculats per història, hegemonia i poder.

La proposta de Damià Jordà és un assaig audiovisual que es va estrenar en la web de la galeria The Blink Project el passat 1 de maig de 2020, com a acció artística associada al Dia del Treballador. En els anys 20, l’artista es pregunta com és actualment l’estètica contemporània del treball. Com es representa aquesta activitat fonamental de la nostra existència? Com són els treballadors actuals? S’assemblen en alguna cosa a la representació icònica a què ens va acostumar l’estètica del segle XX? Representen les oficines i els despatxos vertaderament a la nova classe treballadora?

‘Souvenir’ és un projecte de ‘film en procés’ que es va construint i transformant en funció dels contextos que l’acullen. La proposta de ‘Cine por venir’ (Sonia Martínez Navarro i Miguel Ángel Baixauli) parteix d’una reflexió sobre el fenomen turístic global, el que s’anomena ‘turisme existencial’. Les nostres existències estan vehiculades per dispositius i tecnologies que fabriquen, s’apropien i arxiven ‘souvenirs’, productes visuals i sonors que constitueixen l’experiència del present i configuren la memòria, en un permanent ‘turisme’ pels paisatges virtuals.

‘Brothers in Syria’ és un curtmetratge documental realitzat per Víctor Suárez a partir d’una entrevista feta al camp de refugiats d’Alexandreia (Grècia). Dos germans a la ciutat d’Aleppo decideixen que no volen formar part de la guerra en cap dels bàndols, sinó que la seua única participació serà l’ajuda a la població civil. Com a curt documental, aquesta proposta ha rebut diversos premis i nominacions en països europeus com Polònia, Suïssa o Itàlia, i l’editorial Libros de las Malas Compañías va editar en 2019 ‘Hermanos en Siria’, la versió en àlbum il·lustrat d’aquesta història.

La creadora Almudena Verdés presenta ‘Falso documental’. A través de la indagació d’Eugenia Burgoyne, soprano lírica i protagonista absoluta de la reestrena del poema líric ‘La venta dels gatos’, el fals documental va endinsant-se en el món màgic i quasi nigromàntic de la soprano Amparito Puerto, substancial predecessora d’Eugenia. La història d’Amparito Puerto se centra en la recerca del perquè d’un passat en què la doble vida s’apodera de la protagonista.

Cultura online

‘Cultura online’ reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l’objectiu de donar suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir a través de la plataforma https://culturaonline.consorcimuseus.gva.es, l’Instagram ‘culturaonline_cmcv’ o visitant l’exposició del CCCC i interactuant amb les peces a través del dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture Revolution).