Cultura de la Generalitat presenta el segon volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2022’
El segon volum del catàleg ‘Curts’ reuneix dos curts documentals, un de ficció i dos d’animació
El catàleg ‘Curts’ és una iniciativa de l’Institut Valencià de Cultura a fi de promocionar el curtmetratge valencià en festivals de cinema
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, presenta el segon volum del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2022’, amb el qual es pretén promocionar i donar a conéixer la producció anual del curtmetratge valencià en festivals de cinema nacionals i internacionals, així com en la indústria audiovisual.
L’IVC elabora dos volums anuals del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’. El primer volum es publica al gener, i el segon, al juny, amb un màxim de sis curtmetratges per cadascun. Així mateix, l’Institut Valencià de Cultura realitza la promoció del catàleg de curtmetratges per un període de dotze mesos.
Per segon any consecutiu, l’Institut Valencià de Cultura elabora dos volums del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’, a fi d’ampliar el nombre de curtmetratges seleccionats i aconseguir una major projecció del curt valencià en els festivals de cinema.
En aquest segon volum de ‘Curts Comunitat Valenciana 2022’ s’han seleccionat cinc curtmetratges: dos curts documentals, un de ficció i dos d’animació.
La selecció està formada per ‘The Way I Welcome You’, de la valenciana Amparo Fortuny; ‘Chimborazo’, de l’equatoriana Keila Cepeda; ‘Pasando Teruel’, del valencià Manuel Omonte; ‘El Maestrat filmat’, del castellonenc Fermín Sales, i ‘Papirola’, de l’uruguaià Fabián Molinaro.
Dos documentals
‘El Maestrat filmat’ és un curtmetratge documental escrit, dirigit i produït pel castellonenc Fermín Sales (Albocàsser, 1990) en el qual es recuperen nombrosos materials fílmics, des dels anys trenta del segle passat, sobre la vida rural a la comarca de l’Alt Maestrat.
Des de 2016, Fermín Sales desenvolupa el projecte ‘El Maestrat filmat’ amb el suport del Grup de la Memòria Històrica de Benassal. Dins d’aquest projecte ha realitzat el documental interactiu ‘El Maestrat filmat - La memòria rescatada’ (2019), així com el curt documental ‘El Maestrat filmat’ (2022). També ha produït el projecte multiplataforma ‘Territori de transhumància’ (2020). En l’actualitat desenvolupa el projecte ‘Paisatges en solsida’. Aquests tres projectes compten amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura.
Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Jaume I de Castelló, Fermín Sales és creador audiovisual especialitzat en cinema documental. El seu treball reflexiona sobre elements com la imatge, la memòria i el territori.
‘The Way I Welcome You’ és un curtmetratge documental escrit i dirigit per la valenciana Amparo Fortuny i produït per Karen Kelly per a The Next Day Films.
‘The Way I Welcome You’ té com a protagonista Khabat, que va ser detinguda amb la seua família mentre buscava asil a Escòcia. Ara, juntament amb la seua germana, explora com els seus records s’han transformat amb el pas del temps. Aquests records estan lligats als llocs que ella va habitar i revelen la seua transformació personal per mitjà de la ressonància dels seus records en el present.
Segons Amparo Fortuny, “el curt explora com la memòria i els llocs que hem habitat al llarg de la vida ressonen en el present i interactuen amb el concepte d’identitat”.
Graduada en l’Escola de Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid (ECAM), Amparo Fortuny ha dirigit ja tres curtmetratges i el llargmetratge documental ‘Estudiar en primavera’ (2014), que ha tingut un llarg recorregut per festivals de cinema. Actualment compagina la direcció i la producció amb la docència, impartint classes de realització audiovisual i narrativa a Glasgow Clyde College (Escòcia).
Un curt de ficció
‘Pasando Teruel’ és un curt de ficció dirigit i produït per Manuel Omonte (València, 1994). Amb guió d’Omonte i Lucía Fernández, el curt és un viatge pels racons d’una província oblidada, una ‘road movie’ entre pobles que s’afonen.
Graduat en l’Escola Superior d’Art i Disseny, el valencià Manuel Omonte està cursant estudis en l’Escola de Cinema Bande à Part a Barcelona, mentre prossegueix la seua carrera com a cineasta. Omonte també és autor del curt ‘Ciudad Chicle’ (2021).
Dos curts d’animació
‘Chimborazo’ és un curt d’animació dirigit per l’equatoriana Keila Cepeda (Riobamba, 1994) i produït pel màster en Animació de la Universitat Politècnica de València, amb guió de Keila Cepeda, Tatiana Santiago, Daniel Barrachina, Félix Loche, Tina Piñero i Ángel Povedano.
El curt conta la història de Baltazar i la tradició dels comerciants de gel. Tot i la seua edat, Baltazar puja tots els dies a la glacera del Chimborazo, a l’Equador, per a aconseguir gel i després vendre’l.
Llicenciada en Producció Multimèdia i Audiovisual per l’UDLA i màster en Animació de la UPV, Keila Cepeda va començar a treballar en animació en 2015. Des de llavors ha participat en el desenvolupament i l’animació de curtmetratges i sèries animades com ‘Kucla’ (2017), ‘Los Crakoshans’ (2018) i ‘Un cuarto de equipaje’ (2021).
‘Papirola’ és un curt d’animació dirigit per l’il·lustrador i animador uruguaià Fabián Molinaro (Montevideo, 1994) i produït pel màster en Animació de la Universitat Politècnica de València, amb guió de Sheila Ballesteros, Violeta Just, Fabián Molinaro, Gabriel Molinaro, Andrea Reche i Manuel Zapater.
‘Papirola’ conta la història fantàstica de Nico, un xiquet de huit anys que té la capacitat de doblegar tots els objectes com si foren de paper. Amb tots aquests papers conforma un nou amic amb personalitat pròpia i amb qui pretén anar-se’n de viatge, però sa mare l’adverteix que no té bitllets per al seu amic.
Fabián Molinaro ha participat com a animador en diversos projectes com ‘La música del ascensor’, d’Adrián Doménech, el videoclip ‘Too Far Gone’, de la banda Good Tenants, i la publicitat del màster en Animació de la UPV ‘Da el salto’.