Cultura elabora el Pla de gestió d’art rupestre de la Comunitat Valenciana
La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha elaborat el Pla de gestió d’art rupestre de la Comunitat Valenciana, que està reconegut per la UNESCO com a patrimoni mundial.
Des que l’any passat la Direcció General de Cultura i Patrimoni reactivara el CARAMPI (Consell Assessor d’Art Rupestre del Mediterrani de la Península Ibèrica) i s’establiren noves accions per a la protecció de l’art rupestre, la Comunitat Valenciana ha complit el compromís de presentar el Pla de gestió, amb el qual s’avança a totes les comunitats autònomes vinculades amb l’art rupestre mediterrani: Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana.
El Pla de gestió d’art rupestre de la Comunitat Valenciana s’articula en tres blocs. El primer correspon al diagnòstic i determina quins són els valors del bé, els projectes de gestió existents, el seu estat jurídic i físic actual, els tipus d’intervencions de què és objecte, a més de presentar una anàlisi socioeconòmica del territori i identificar quins són els grups d’interés que, posteriorment, contribuiran a marcar línies d’actuació.
El segon se centra a determinar uns objectius i estratègies concrets, i establir els protocols generals a seguir relatius a la conservació, l’estudi i la difusió dels jaciments amb l’objectiu d’incrementar el coneixement i la preservació d’aquests béns i contribuir al desenvolupament territorial de l’entorn.
El tercer i últim bloc determina el programa d’actuació que s’ha de seguir amb una metodologia en què es plantegen estratègies de gestió enfocades a accions de protecció i posada en valor a través de la legislació genèrica en matèria cultural i mediambiental.
El Pla de gestió d’art rupestre de la Comunitat Valenciana serà imprés, distribuït i podrà ser consultat en la pàgina web de la Conselleria.
L’art rupestre és una manifestació cultural única i representativa de la societat prehistòrica, el valor artístic i documental del qual requereix protecció. A la Comunitat Valenciana estan reconeguts per la UNESCO 302 abrics rupestres, però actualment la Conselleria té inventariats més de 600 llocs.
Des de la Generalitat es preveuen mesures de protecció de l’art rupestre dins de la Llei de patrimoni cultural valencià i amb un pla d’actuacions per a la dinamització de l’art rupestre de la Comunitat Valenciana, que marquen les línies nominatives per a l’actualització de l’inventari i la protecció dels llocs que permet obtindre una anàlisi física i jurídica de la situació actual de l’art rupestre al nostre territori. Ara s’hi suma el Pla de gestió, que representa el marc tècnic necessari per a impulsar iniciatives legislatives, d’investigació, de divulgació, de conservació i de protecció.