CULTURA I ESPECTACLES

Cultura destina vora un milió d’euros a la compra de llibres i d’obres d’art

ELPERIODIC.COM - 15/04/2020

D’aquestes mesures, se’n beneficiaran de manera directa les editorials valencianes, les llibreries de proximitat, les galeries i els creadors i creadores valencians

Cultura de la Generalitat, dins del paquet de mesures específiques ‘reaCtivem’, per a fer front als efectes econòmics generats per la COVID-19 en el sector cultural, ha configurat dues accions d’adquisicions per a ajudar el sector del llibre i les galeries valencianes per valor d’un milió d’euros mitjançant la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Segons la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, “les dues accions sumen 972.000 euros i volem reafirmar el nostre compromís de reactivar els sectors culturals valencians, en aquest cas el sector del llibre i l’impuls de les galeries d’obres d’art valencianes, perquè és fonamental situar la cultura en el focus d’accions concretes per a remuntar les indústries culturals i creatives valencianes”.

Pel que fa al sector del llibre, des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni es durà a terme l’adquisició d’exemplars per valor de 472.000 euros, que té com a objectiu tindre una repercussió directa en les llibreries de proximitat, els distribuïdors i les editorials valencianes.

S’adquiriran 278 lots de llibres de totes les llibreries del territori valencià i es distribuiran de la següent manera: 213 a les biblioteques municipals que formen part de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana; 56 per als centres de l’Institut Cervantes arreu del món, que disposen de departament de biblioteca, i 6 per a les universitats on hi haja estudis de la nostra llengua en els quals participa l’Institut Ramon Llull.

Per tal de tirar avant aquesta mesura, s’ha establit una coordinació amb el Gremi de Llibrers de València i l’Associació d’Editors del País Valencià, que transmetran les instruccions i la logística d’aquesta operació de compra per part de Cultura de la Generalitat. La mesura no sols repercuteix en les llibreries i editorials vinculades a les dues associacions, sinó en tot el teixit industrial del llibre del territori valencià.

Segons la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, “cal emprendre una mesura d’aquestes característiques per part de la Generalitat que tinga també una repercussió directa en la ciutadania, pel fet que augmentem els fons de les biblioteques públiques valencianes”, i ha afegit que “des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni tractem de pal·liar els efectes que l’emergència sanitària tindrà en la cultura des del punt de vista econòmic. En el sector del llibre, la situació és especialment preocupant, ja que la majoria de llibreries i editorials són microempreses que ja tenien serioses dificultats a causa de la globalització i digitalització dels mercats”.

Així mateix, s’ha consignat un pressupost de 500.000 euros per a dur a terme el Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, consistent en l’adquisició, a galeries d’art valencianes, d’obres de creadors i creadores nascuts o residents a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, Carmen Amoraga ha destacat que “amb l’augment pressupostari del Pla d’adquisicions d’obres d’art per a l’exercici d’enguany assegurem que se’n beneficien tant galeristes com artistes, però també la mateixa ciutadania valenciana, pel fet que disposarem d’un major fons artístic que formarà part del poble valencià”.

Per a l’adquisició d’obres d’art es tindrà la col·laboració de l’Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana, que aglutina les principals galeries de València, Castelló i Alacant. La compra de les obres d’art s’articula a través del Consorci de Museus, per tal que les obres seleccionades passen a formar part de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat posada en marxa fa tres anys.