Les Festes Majors de Cullera, declarades Bé d’Interés Cultural de caràcter immaterial
Jordi Mayor: «Aquesta distinció és un reconeixement del profund significat cultural, històric i social que s'ha transmés de generació en generació»
Amb la declaració, la més alta possible dins de l’estat espanyol, s’assoleix la salvaguarda i protecció d’aquestes festes històriques
És oficial. Anys de treball, esforç i dedicació donen els seus fruits després que el Ple del Consell de la Generalitat Valenciana, celebrat aquest matí del 9 d’abril i en plenes Festes Majors del 2024, haja aprovat la declaració de les Festes Majors de Cullera com a Bé d’Interés Cultural de caràcter immaterial (BIC). Un reconeixement que reflecteix la riquesa cultural i la tradició arrelada de la localitat, així com també permet garantir la pervivència d'aquesta manifestació cultural i tutelar la conservació dels seus valors tradicionals.
Tal com s’ha anunciat a la roda de premsa del Ple del Consell s’atorga aquesta màxima protecció patrimonial a la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera, perquè representa un ampli ventall de manifestacions identitàries, artístiques, religioses, gastronòmiques i culturals que la converteixen en una mostra del ric patrimoni immaterial del territori valencià.
L’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha mostrat la seua felicitat per aquesta declaració, afirmant que es tracta «d’una meravellosa noticia per a Cullera en plenes festes que de segur ho celebrarem com els cullerencs i cullerenques sabem». «Aquesta distinció», ha prosseguit el primer edil, «és un reconeixement del profund significat cultural, històric i social que s'ha transmés de generació en generació, compartint la nostra herència cultural amb les generacions esdevenidores i de com la societat cullerenca segueix esforçant-se any rere any perquè les Festes siguen cada vegada millors».
Per part seua, la regidora de Festes, Susi Melià, ha volgut agrair i donar l'enhorabona a «totes les persones, comissions i associacions que han fet possible que les nostres Festes Majors es convertisquen en el màxim reconeixement cultural possible».
«Les danses populars, la nostra Baixà, el Certamen Nacional de Bandes de Música, el Rosari de l’Aurora del Raval, la processó de Sant Vicent, el trasllat de la Mare de Déu del Castell fins al barri Bega-Port, la gran cavalcada de Disfresses i el Rosari de l’Aurora de Sant Antoni són, entre altres, elements patrimonials que formen part de la identitat individual i col·lectiva que estan interconnectades amb els àmbits de la vida diària comuna del nostre poble», ha conclòs la responsable de la política festera.
Festes Majors de Cullera: història, cultura i tradició
La ciutat de Cullera va començar els tràmits corresponents per a declarar aquestes festes com BIC al novembre de 2021 amb l’aprovació unànime del Ple de l’Ajuntament de Cullera.
El passat mes d'octubre de 2023 es va publicar en el DOGV que el Consell de la Generalitat Valenciana havia incoat l'expedient per a fer realitat aquesta declaració.
Aquest esdeveniment cultural va ser presentat a FITUR el passat 24 de gener de 2024, com un esdeveniment amb experiències úniques, autèntiques i vibrants.
En aquestes festes es donen els factors de transmissió i interés per la revitalització, recuperació i manteniment d'elements del patrimoni cullerenc com són la gastronomia, la música de banda, la tradicional amb el tabal i la dolçaina, l'artesania de la Tauleta, la indumentària, cambreres, tauleters, mariners o balls tradicionals que s'han anat recuperant amb el pas dels anys. Tots han mostrat la seua conformitat per a treballar junts per a aconseguir la perdurabilitat i salvaguarda d'aquestes celebracions.