CULLERA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Cullera transforma el Pont de Ferro amb ajuda de la Diputació i l’adapta a la mobilitat del segle XXI

ELPERIODIC.COM - 11/06/2020

La intervenció cofinançada amb l’Ajuntament, amb una aportació provincial de 215.000 euros, potencia el pas de vianants ampliant la vorera i convertix el pont en un mirador sobre el riu Xúquer

La rehabilitació i modernització de l’històric Pont de Ferro de Cullera ja és una realitat. El Pont s’obri adaptant-lo a la mobilitat del segle XXI i posa en valor una infraestructura històrica declarada Bé de Rellevància Local al 2010. La transformació, amb un pressupost d’entorn als 250.000 euros cofinançat per la Diputació de València que aporta un IFS de 214.000 euros, ha permés tornar-li el seu aspecte original mitjançant un procés de restauració respectuós i sostenible, potenciar la circulació per al pas de vianants i convertir-lo en un mirador sobre el riu Xúquer.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha recorregut este dijous el ‘nou’ pont de ferro de Cullera al costat de l’alcalde i diputat provincial, Jordi Mayor, la diputada Mentxu Balaguer i el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient i Transició Ecològica, Bernat Escolá. Gaspar ha destacat que esta joia sobre el Xúquer “és patrimoni de totes les valencianes i els valencians”, s’ha detés en la simbologia d’una actuació que mira al futur tractant de “tendir ponts, no només en temps de pandèmia”, i ha insistit en la importancia de que siguen els ajuntaments els que decidisquen on invertir les ajudes provincials.

Per part seua, l’alcalde Jordi Mayor ha explicat que era “convenient adaptar un pont que cada vegada utilitzaven més les persones amb certa perillositat, tenint en compte que no era necessari el doble sentit de circulació amb la construcción de nous ponts als darrers anys”. L’alcalde s’ha mostrat satisfet del resultat de l’obra, que deixa “un pont que lluïx el seu màxim esplendor amb el seu aspecte original, i per on passen els vehicles i també les persones de forma segura”.

L’actuació en el pont

Per una banda s’ha actuat en el tram central del pont, on s’ha eliminat un sentit de circulació de vehicles deixant un sol sentit d’entrada a la ciutat per este punt que permetrà reduir el trànsit, s’ha restaurat l’estructura metàl•lica i s’han adequat les rampes d’accés. A més, per al pavimentat s’han reutilitzat les llambordes històriques.

També s’ha ampliat una de les voreres perquè el pas de vianants passe a ser de més de dos metres, incrementant la seua accessibilitat i seguretat i dotant-lo també de mobiliari urbà com bancs, jardineres i una maqueta del propi pont que permet convertir-lo en un punt privilegiat per a l’observació del riu. Així mateix, s’ha substituït la il•luminació actual per altra tipus LED que millorarà tant la llum del vial com la del recorregut per a les persones.

Història

El Pont de Ferro de Cullera data de l’any 1905 i es va construir per a substituir al denominat pont de les barques, precàriament fet de fusta. S’enquadra dins de la tendència del segle XIX, quan es començà la construcció de ponts sobre el riu Xúquer en substitució de les barques i utilitzant una tècnica constructiva innovadora que s’estava aplicant a la resta d’Europa.

Esta infraestructura és el viaducte de ferro més antic de la comarca i té un gran interés des d’un punt de vista estructural, tipològic, històric i etnològic, fins al punt que pot considerar-se com un element representatiu de l’arqueologia industrial. Tal és la seua importància al municipi que l’Ajuntament de Cullera el va declarar Bé de Rellevància Local al 2010.

La Diputació de València ha realitzat distintes actuacions en altres infraestructures similars a la comarca, cas del pont Alfonso XIII de Fortaleny, reobert per a vianants i ciclistes donant resposta a una reivindicació histórica de les veïnes i veïns del municipi.

MÉS FOTOS