Cullera recuperarà un milió de m3 d’arenal a les platges del Marenyet i l’Estany
ELPERIODIC.COM - 10/04/2025
Es construiran tres espigons i es preveu que es guanyen com a mínim 40 metres d’amplària als arenals, en alguns trams fins i tot sobrepassarà els 100m
El poble de Cullera està d’enhorabona. Les obres per a regenerar de forma integral les platges del Marenyet i l’Estany de Cullera per fi seran una realitat, i a l’estiu de 2026 Cullera tindrà dos platges completament noves amb l’objectiu de recuperar la línia de costa de l'any 1957.
Després d’anys de reivindicacions i d’anàlisi i estudi del projecte, la Demarcació de Costes (Ministeri de Transició Ecològica) i l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, presentaren ahir el projecte que permetrà recuperar els arenals de quasi tres quilòmetres de costa amb una inversió de més de 18 milions d’euros per part de l’Estat.
L’alcalde Jordi Mayor, qui ha exposat i detallat aquest pla junt amb el cap de Demarcació de Costes, Javier Estevan Sanchis, el cap de servei de projectes i obres de la Demarcació de Costes, Eugenio Jiménez, i el director del projecte, Enrique Correcher, ha celebrat aquest projecte de regeneració integral perquè «després d’anys de lluita aconseguim unes obres molt necessàries i reclamades per tot el poble de Cullera. Uns treballs que executarà al 100% el Govern d’Espanya després d’anys de gestions, i a qui volem agrair una vegada més l’atenció, predisposició i compromís que mostren amb Cullera».
Mayor ha ressenyat que «no ha estat un camí fàcil ni curt, han estat moltes les preocupacions però per fi donem una solució a unes platges que molts no han conegut i amb la notícia que a l’estiu del 2026 ja podrem gaudir-les al màxim».
Sobre el projecte
El tram de costa que abasta les platges del Marenyet i de l’Estany té una longitud de 2.8km, i va des de l'actual espigó de protecció del marge sud de la desembocadura del riu Xúquer fins a la Gola de l’Estany.
La seua regeneració es projecta mitjançant l'abocament d'un volum d'1.078.628,47 m³ d'arena; la construcció de tres espigons rectes de 195m, 280m i 222m, per als quals es disposarà d'un volum de 21.885 m³ d'escullera; i la reconstrucció i condicionament dels trams dels dics de canalització de la desembocadura de l’Estany, sense modificar les seues condicions geomètriques i la retirada de l'escullera de protecció existent en la costa, excepte en les zones pròximes als murs d'escullera existents que conformen les defenses longitudinals fins a aconseguir un mínim de 40m d'amplària de platja. En alguns trams, es calcula que es podrien guanyar més de 100 metres d’amplitud d’arenal.
Així mateix, les actuacions de regeneració inclouen la creació de nous cordons dunars en quasi tot el front litoral i el manteniment i la reconstrucció d'aquells existents que es troben en bon estat o deteriorats, respectivament, amb la finalitat de restaurar ambientalment la zona costanera i preservar la seua biodiversitat.
Per a dur-ho endavant, una draga extraurà arena en aigües profundes front al Cap de Cullera (a uns 11 quilòmetres) i ho transportarà fins a primera línia del litoral. Els treballs, segons la previsió, finalitzaran el 30 de juny de 2026.
Cal assenyalar que aquest projecte fou presentat en 2020, i ara la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental per fi ha donat llum verda amb la declaració d’impacte ambiental d’aquest projecte publicada el passat 19 de març al BOE.