Cullera recupera l'antic nom de l'avinguda Caminàs de les Dones
ELPERIODIC.COM - 06/03/2019Cullera ha començat a posar fi a un greuge històric amb les dones en la llista de carrers. La ciutat ha recuperat l'antic nom de l'avinguda Caminàs de les Dones, substituït en el seu moment pel d'avinguda Blasco Ibáñez. Des de hui, esta important via del barri de Sant Antoni passa a denominar-se Avinguda Blasco Ibáñez - Antic Caminàs de les Dones.
Es complix aixà amb l'acord plenari en el qual es demanava que, en la mesura que siga possible, en futures actualitzacions del nomenclà tor dels carrers, places, avingudes o espais públics s'incloguera el nom de les dones que hagen sigut representatives o rellevants en el municipi per a pal·liar l'enorme desigualtat actual quant al reconeixement social, oficial i públic d'estes.
La història del Caminà s de les Dones és significativa sobre este tema. Un estudi de la cullerenca MarÃa del Carmen Rubio, publicat en el llibre 'X Jornades d'Estudis de Cullera', revela l'existència d'un carrer amb esta denominació. La investigació determina que va existir abans del segle XIX un camà utilitzat de forma exclusiva per les dones d'aquella època.
De fet, en un expedient municipal datat a 31 de març de 1860 es fa referència a un carrer que utilitzaven les dones per a accedir a la platja. En el citat document consta un escrit en el qual un grup de 'Dames de Cullera' âtal com se les denomina en el mateixâ reivindicaven que no es permetera l'edificació d'este camÃ, que des de molt de temps, hauria sigut utilitzat per elles per al seu gaudi del mar com un dels millors llocs per al seu descans, comoditat i esbarjo.
El nom originari va desaparéixer, però no obstant això es dóna la paradoxa que encara hui existeix un gran carrer en el mateix barri denominat Caminà s dels Hòmens. Un lloc que sàha conservat i mantingut el seu antiquÃssim nom, i que fa molts anys era un camà rural entre terres arenisques de cultiu que conduïa directament a la platja i que era utilitzat de manera exclusiva pels hòmens.
Des del consistori han considerat necessari posar fi a esta contradicció i restaurar l'antic nom del carrer, combinant-lo amb el de Blasco Ibáñez per a evitar els habituals perjudicis als veïns que implica el canvi complet del nom d'una via pública.
L'acte de recuperació del nom originari ha tingut lloc este matà amb l'assistència de l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor; la regidora d'Igualtat, Francesca Ortiz; l'autora de l'estudi sobre el Caminàs de les Dones i l'alumnat del col·legi La Milagrosa.
Discriminació
Precisament, els estudiants de 3r de l'ESO d'este centre han elaborat un treball denominat 'Cullera no té noms de dona' en el qual s'analitza la llista de carrers del municipi i es conclou que de les 523 vies urbanes que conformen el nucli urbà , tan sols 19 tenen nom de dona, i la majoria d'elles (16), estan batejades amb denominacions de marcat carà cter religiós.
En l'altre costat de la balança fins a 176 carrers tenen a hòmens com a protagonistes: apareixen religiosos, personatges il·lustres, doctors, escriptors, reis, mestres, pintors, militars, músics i actors. EstadÃsticament, solament el 4% de la llista de carrers de Cullera està dedicat a les dones enfront del 35% a hòmens.
Mayor ha assenyalat que és temps de «reparar la memòria històrica de les dones». En este sentit, ha apuntat que la recuperació de l'antiga denominació de Caminàs de les Dones servix per a fer valdre a aquelles dones que van ser grans defensores del seu poble, dels seus costums i dels seus drets. «Este fet, vist des de la distà ncia de cent cinquanta anys, ens obliga a valorar el seu gest i la seua dignitat i donar-los el reconeixement que elles mereixen per ser tan reivindicatives en una època en què tot els estava prohibit», ha conclòs el primer edil.