CREVILLENT | MEDI AMBIENT

La Serra de Crevillent tindrà enguany una ruta dedicada al naturalista Daniel Jiménez de Cisneros

ELPERIODIC.COM - 09/08/2023

Aquesta ruta, impulsada des de Turisme i Cultura, s´iniciarà en el Centre d'Educació Mediambiental de «Los Molinos» i discorrerà per la pista paral·lela al Barranc d´Amorós, al mateix temps que tindrà panells amb continguts relatius a la fauna i flora de

La Serra de Crevillent comptarà aquest 2023 amb la seua primera ruta senyalitzada i temàtica entorn de la figura del naturalista Daniel Jiménez de Cisneros. La iniciativa, impulsada en l'anterior legislatura des de les Regidories de Turisme i Cultura, tindrà continuïtat en aquest mandat i serà una realitat durant aquest any.

Aquesta ruta plantejada s'iniciarà en el Centre d'Educació Mediambiental de «Los Molinos» i, després de salvar els primers metres de recorregut, discorrerà per la pista paralel·la al Barranc d´Amorós, fent referència a algun de les principals fites en els quals ja en el seu moment va reparar Jiménez de Cisneros. S'han inclòs, a més, panells amb continguts relatius a la fauna i la flora de la Serra de Crevillent. A més, algunes de les fotografies de la serra crevillentina contingudes en aquests panells van ser realitzades pel mateix Jiménez de Cisneros, de fet, es consideren que són les primeres fotografies donen les que apareixen les muntanyes del municipi.

La pròxima ruta senyalitzada coincidirà amb l'efectuada per primera vegada per part del paleontòleg a Crevillent, el 21 de desembre de 1906. En aquella primera visita, Jiménez de Cisneros va ser conduït per un guia local fins a aconseguir el Pouet de la Mel i es va referir a aquest com una “font d'excel·lent aigua potable”, en la qual es considera la primera cita o referència per escrit d'aquest cèlebre brollador.

Aquest projecte parteix de la idea de dos investigadors crevillentins, Daniel Belmonte i Ana Satorre, els qui s'han ocupat fins a la data de la recuperació a nivell local de la figura del catedràtic d'Història Natural, Jiménez de Cisneros. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament de Crevillent i amb la col·laboració del Centre d'Educació Mediambiental dels Molins.

A més, per a l'elaboració dels diferents continguts dels panells s'ha comptat amb la col·laboració de diversos especialistes titulats. Per exemple, per al contingut geològic s'ha comptat amb un dels principals especialistes en la geologia de la serra crevillentina com és J.E. Tent Manclús, també han participat José F. Baeza Carratalá en assumptes de paleontologia i José Miguel Andreu Rodes en temes d'hidrogeologia de la serra; del panell de la fauna s'ha encarregat el biòleg tècnic de «El Hondo», Ismael Gallardo, mentre que de la botànica és a càrrec del botànic crevillentí, Enric Martí.

En fases posteriors del projecte està previst que es puga comptar amb explicacions en format audiovisual. De fet, ja es porta treballant temps en aquest assumpte, segons revelen des de Cultura. Els coordinadors del projecte sostenen que aquesta ruta senyalitzada i temàtica suposarà un punt més a favor per a la família Jiménez de Cisneros perquè el llegat científic del seu avi puga romandre a Crevillent per a la seua posada en valor.

Més sobre Daniel Jiménez de Cisneros

Daniel Jiménez de Cisneros va ser catedràtic d'Història Natural en l´Insitut General i Tècnic d'Alacant, hui IES Jorge Juan, des d'on va desplegar una intensa labor d'investigació i docent a les comarques centre-meridionals de la província d'Alacant. En tota aqueixa labor, la serra de Crevillent va adquirir una especial rellevància perquè va ser l'enclavament que més va visitar amb el seu alumnat des del citat institut, aprofitant també per a exercir la seua labor d'investigació.

En 1919, després de més de 10 anys de visites periòdiques a la serra, Jiménez de Cisneros va plantejar i va publicar quatre itineraris que la recorrien d'extrem a extrem, convidant a visitar-la a totes aquelles persones interessades en la Història Natural i, especialment, en la Geologia i Paleontologia d'aquestes comarques. Així, Jiménez de Cisneros es va convertir en un dels primers docents i investigadors en plantejar recorreguts de caràcter didàctic sobre les serres de la província d'Alacant.

Aquest tipus d'iniciatives, que hui dia comencen a ser més habituals, eren fites aïllades al començament del segle XX i posa en relleu la labor de Jiménez de Cisneros fa ara més de cent anys.

La seua figura va començar a posar-se en valor a Crevillent cap a l'any 2017, quan els crevillentins, Ana Satorre, tècnica de Cultura de l'Ajuntament, i Daniel Belmonte, arqueòleg i professor d'ensenyament secundari, van fer un treball per a rescatar la labor desenvolupada per aquest paleontòleg sobre la nostra serra. D'aquell treball inicial va sorgir la idea de contactar amb els descendents del naturalista, així com amb altres investigadors que, prèviament, ja havien centrat els seus treballs en la figura del paleontòleg. Així, a poc a poc van anar forjant diverses iniciatives desenvolupades en el centenari dels seus treballs sobre la Serra de Crevillent, entre 2019 i 2020.

 

MÉS FOTOS