CREVILLENT | SOCIETAT

La Regidoria de Consum organitza una xarrada amb motiu del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores

ELPERIODIC.COM - 14/03/2022

Conéixer quins són els nostres drets a l'hora de realitzar l'adquisició d'una compra o servei, com reclamar o on consultar el Sistema Arbitral, són les diferents qüestions a tractar en la xarrada sobre els Drets dels consumidors

Dimarts que ve 15 de març se celebra el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, un bon moment per a reflexionar sobre el món del consum en el seu passat, present i futur.

Per aquest motiu, des de la Regidoria de Consum de l'Ajuntament de Crevillent s'ha organitzat una xarrada per a aquest mateix dia, a les 19.00 hores a la Sala d'actes de la Casa de Cultura, a càrrec del Sr. Torcuato Saavedra Tomás, inspector de Consum de l'Ajuntament d'Elx.

Des de l'àrea municipal han aprofitat per a recordar que la protecció dels drets de les persones consumidores i usuàries a la Comunitat Valenciana està recolzada fonamentalment per l'Estatut de Defensa dels Consumidors i Usuaris de la Generalitat Valenciana, aprovada pel Decret legislatiu 1/2019, de 13 de desembre, així com pel text refós de la Llei General per a la Defensa de Consumidors i Usuaris, aprovada pel Decret llei 1/2007, de 16 de desembre.

Com defensar els nostres drets com a consumidor?

És important saber com hem d'actuar abans, durant i després de l'adquisició d'un producte o servei per a protegir els nostres drets com a consumidors. La millor manera d'evitar problemes és estar informats de les condicions del servei o característiques del producte i el seu preu, així com dels nostres drets i obligacions.

No obstant això, si en adquirir un producte o contractar un servei sorgeix algun problema, hem d'exposar directament la queixa i la nostra petició concreta davant l'establiment on es va adquirir el producte o davant qui va prestar el servei per a intentar arribar a un acord amistós. Si no aconseguim arribar a un acord, convé reiterar la reclamació per escrit, de manera que en quede constància, mitjançant un full de reclamacions.

Per a exercir els teus drets, tens a la teua disposició les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor (OMIC). Es tracta d'organismes públics dependents dels ajuntaments el propòsit dels quals és inspeccionar i tramitar les reclamacions en matèria de consums dels veïns i veïnes del municipi. A més, també pots acudir als Serveis Territorials de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, per a presentar els fulls de reclamacions.

Sis claus per a reivindicar sempre els teus drets com a consumidor:

  1. Informa't sobre com reclamar quan no estigues d'acord amb el producte adquirit. Aquesta informació la pots sol·licitar acudint a l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor del teu Ajuntament o en el Servei Territorial de Consum de la Generalitat.
  2. Abans de formalitzar la compra, no oblides informar-te sobre les condicions de canvi o devolució del producte. Recorda que només estan obligats a la devolució dels diners o canvi del producte quan tinga algun desperfecte. No obstant això, l'establiment estarà obligat al canvi o devolució en el cas que així ho anuncie en la seua publicitat, en un cartell informatiu o en les condicions de compra.
  3. Sol·licita sempre la factura simplificada de compra dels productes adquirits o còpia per escrit de les condicions del contracte acceptat en l'establiment o mitjançant contractació en línia. Aquesta documentació és necessària per a qualsevol queixa o reclamació.
  4. Demana i emplena els fulls de reclamacions al comerç, si no et resolen el problema del producte comprat o servei contractat. Tots els establiments estan obligats a tindre fulls de reclamacions a la disposició dels consumidors
  5. Trasllada la teua queixa o reclamació als organismes de consum. T'informaran i tramitaran el teu expedient al més prompte possible. Quan no estigues d'acord amb la resolució de l'empresa reclamada, es traslladarà a l'organisme superior competent.
  6. Informa't sobre el Sistema Arbitral de Consum com a mitjà de resolució de conflictes, és voluntari, ràpid, gratuït i eficaç en matèria de consum. Adquirir productes o contractar serveis en establiments adherits al sistema arbitral de consum és garantia d'una resolució de conflictes ràpida i gratuïta.

La regidora de Consum, Gema Candelaria Asencio, ha destacat la importància que totes les persones coneguen els seus drets com a consumidores, els terminis per a reclamar i les expectatives en realitzar una reclamació. “Només així aconseguirem que tots els serveis i compres es realitzen d'acord amb les normes de transparència i seguretat” ha afirmat l'edil, qui a més ha avançat que al llarg d'aquest 2022 es realitzaran diverses activitats des de la seua regidoria de les quals s'anirà informant.

MÉS FOTOS