CREVILLENT | CULTURA I ESPECTACLES

El monument a la seua Majestat el Rei Alfonso XII, protagonista del tercer capítol de “Univers Benlliure”

ELPERIODIC.COM - 16/04/2024

Aquesta obra del valencià Mariano Benlliure forma part de la decoració al Parc del Retir de Madrid

La Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Crevillent, juntament amb el Museu Municipal “Mariano Benlliure”, difon el tercer capítol del cicle de documentals contemplats en la producció audiovisual titulada “Univers Benlliure”, la iniciativa amb la qual es pretén difondre el patrimoni artístic del qual gaudix el citat museu i que ja es pot veure des de la pàgina oficial de YouTube i les xarxes socials de l'Ajuntament. En aquesta ocasió, la peça escultòrica seleccionada és el monument de la seua majestat el Rei Alfonso XII, sobrenomenat “el Pacificador”, qui va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. Aquesta obra de l'escultor valencià forma part de la decoració de l'estany del Parc del Retir de Madrid, un dels llocs més emblemàtics de la capital espanyola.

Julio Trelis, director del Museu “Mariano Benlliure”, comenta que “malgrat que la varietat de temes en la seua producció artística és molt extensa, realment, el que porte a la fama a Benlliure van ser els retrats dels personatges més influents de la societat de la seua època i els monuments públics, aquests últims d'una visibilitat extraordinària, i l'obra d'Alfonso XII, pot considerar-se com el màxim exponent de l'obra pública de l'escultor”.

L'obra de Mariano Benlliure que representa a Alfonso XII és de 1902, però es va inaugurar en 1922, en la qual, el monarca va amb uniforme de Capità General amb la Creu de Sant Ferran en el pit a la seua arribada a Madrid en 1875. Com destaca Trelis, “és concretament en el moment en el qual està passant revista a les tropes caminant al pas amb el cap descobert i portant el ros a la mà dreta”.

El director del Museu ha conclòs en recordar, durant la seua intervenció en aquest capítol, que “l'obra, tècnicament, era molt complicada ja que es va realitzar dos vegades a la grandària natural. Este fet es veu reflectit en la documentació epistolar que tenim en el Museu. A més, dir que per a la seua fosa es va desplaçar a la fosa Mas Riera i Campins de Barcelona”.

MÉS FOTOS