L'Agència de Promoció del Valencià de Crevillent (AVIVA Crevillent) inicia el programa del Voluntariat pel Valencià
Un total de 22 persones participen en aquest programa lingüístic que té per objectiu posar en contacte voluntaris valencianoparlants amb persones que volen començar a parlar valencià
L'Ajuntament de Crevillent, mitjançant l'Agència de Promoció del Valencià (AVIVA) i la Regidoria de Cultura, i en col·laboració amb Escola Valenciana i El Raig va iniciar dimarts, 11 d'octubre, la campanya de “Voluntariat pel valencià” amb una primera trobada conjunta amb els participants.
El “Voluntariat pel valencià” consisteix a posar en contacte voluntaris valencianoparlants amb persones que volen començar a parlar valencià o reforçar-ne l'aprenentatge. Durant els darrers mesos l’Agència de Promoció del Valencià ha anat rebent i gestionant les sol·licituds dels aprenents i les inscripcions dels voluntaris i confeccionat les parelles lingüístiques, que es van conéixer durant aquesta primera trobada.
Els voluntaris i les voluntàries destinaran, almenys, una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per a reunir-se amb el seu aprenent corresponent per tal de conversar. El programa, que es posa en marxa per primera vegada des de l’Ajuntament, ha sigut tot un èxit i ha comptat amb un total de 22 persones inscrites, 12 aprenents i 10 voluntaris, que començaran les seues trobades a partir d’aquesta mateixa setmana.
El projecte té com a objectiu promoure l’ús del valencià com a llengua inclusiva i integradora. Es tracta de fomentar l'ús de la llengua entre els ciutadans que viuen al nostre territori, procedents tant de l'estranger com de la resta de l'Estat, i també entre els que hi resideixen fa anys, o que fins i tot hi han nascut, però encara no s'havien llançat a parlar valencià. El propòsit és, en definitiva, oferir contextos de comunicació i conversa a les persones que volen practicar el valencià però també incidir en els hàbits lingüístics dels valencianoparlants i consolidar la idea que el valencià és i ha de ser «llengua d’acollida».
En paraules de Jesús Ruiz, regidor de Cultura, “aquesta iniciativa no pretén només posar gent en contacte per a practicar valencià, es tracta, a més, d’oferir oportunitats d’integració a les persones que venen de fora, a través del valencià com a llengua d’acollida. L’objectiu és consolidar nous parlants de valencià, a través de trobades informals i posant en contacte gent diferent, que no es trobaria en el seu cercle social habitual”.
L'acte de presentació de les parelles lingüístiques va tenir lloc dimarts, 11 d'octubre, a les 18:00h, a la Casa de Cultura. Va estar presidit pel regidor de Cultura, Jesús Ruiz, amb la participació d'AVIVA Crevillent. Cada participant (voluntari o aprenent) va rebre un lot amb material de suport i alguns obsequis.
El regidor va voler agrair tant la voluntat dels aprenents per endinsar-se en la nostra llengua i cultura, com la tasca imprescindible dels voluntaris i les voluntàries, sense els quals aquest programa no seria possible. A més, va aprofitar per celebrar l’èxit d’aquesta primera edició del “Voluntariat pel valencià” i per a recordar-los que tenen a la seua disposició tant l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA Crevillent) com la Regidoria de Cultura.