CREVILLENT | EDUCACIÓ

Una exposició itinerant sobre la història i la cultura gitanes arriba als centres escolars de Crevillent

ELPERIODIC.COM - 24/11/2023

La regidora de Benestar Social i Família, María Jesús Alfonso Egea, i l’edil d’Educació, Antonio Candel Rives, han visitat el CEIP Escoles Noves, que és el primer centre escolar que acull aquesta mostra composta per 18 roll-up

La Regidoria de Benestar Social i Família, en col·laboració amb Educació, ha inaugurat aquest divendres una exposició sobre el poble gitano en el CEIP *Escoles *Noves. Es tracta d'una mostra que estarà itinerant durant els pròxims mesos pels diferents centres educatius, si així ho consideren els propis centres escolars.

L'edil de Benestar Social i Família, María Jesús Alfonso Egea, ha afirmat que “esta exposició consta d'un quadern d'activitats i 18 roll-up amb imatges i contingut que pretenen divulgar la història i la cultura del poble gitano amb la finalitat de generar vincles entre la població gitana i el sistema educatiu”. María Jesús Alfonso ha comentat que “els panells són un recurs que s'utilitzen en les classes i que compten amb la col·laboració de l'Associació de “Ensenyants amb Gitanos” (AECGIT) i també del col·lectiu gitano de Crevillent, Sinamos Rom”. “Tot coneixement evita la discriminació perquè com més ens coneixem, millor ens comuniquem”, ha destacat l'edil.

Per part seua, el regidor d'Educació, Antonio Candel Rives, ha explicat que “en el quadern d'activitats hi ha una sèrie de propostes fàcilment assumibles en Primària i així el propi centre educatiu pot marcar-se els objectius que desitgen complir”. L'edil ha subratllat que “esta exposició mostra propostes didàctiques per a desenvolupar al llarg del curs escolar, és a dir, són idees a tindre en compte per a incloure la qüestió gitana al currículum en cadascuna de l'assignatures i no sols en les efemèrides”. Candel ha afegit que “els centres educatius són un espai ideal perquè els xiquets coneguen la realitat multicultural de hui dia, així que els alumnes són un públic molt adequat per a incidir en el foment de la convivència, tolerància i respecte”.

El director del CEIP Escoles Noves, Francisco José Mas Mas, ha expressat la seua satisfacció per acollir esta exposició perquè “és una iniciativa molt bona d’AECGIT i de l'Ajuntament de Crevillent ja que han decidit fer partícips als centres escolars; cal pensar que conviuen moltes cultures en els col·legis i, entre elles, l'ètnia gitana i mitjançant aquesta activitat els escolars coneixeran la seua manera de viure i els seus costums, per tant, és molt enriquidor tant per a l'alumnat com per a nosaltres perquè hi havia assumptes que desconeixíem”.

Recordem que l'Ajuntament de Crevillent va adquirir a principis de 2023, per un període de cinc anys, els drets d'imatge i contingut d'esta exposició sobre la història i la cultura del poble gitano, propietat de l'entitat social “Ensenyants amb Gitanos” (AECGIT), que està afavorida pel Ministeri i la Unió Europea. Esta entitat naix amb la intenció d'acostar la informació real i documentada de la història del poble gitano a l'alumnat del sistema educatiu i a la ciutadania en general.

El projecte està liderat per l'equip d'Acció Comunitària (AC) dels Serveis Socials de Crevillent, que treballa la prevenció, intervenció i promoció de la convivència de la població migrant i gitana de Crevillent des d'un abordatge comunitari. Esta àrea dels Serveis Socials va realitzar un projecte d'investigació de la realitat social de la població gitana a Crevillent que va culminar amb una memòria que s'ha anat desenvolupant en el curs 2022/2023 i que es pot consultar en el següent enllaç: https://www.crevillent.es/pagina/catalogo-de-servicios/.

Esta memòria proposa unes línies estratègica i propostes d'actuació en les diferents àrees d'intervenció social. Des d'Acció Comunitària s'ha prioritzat incidir en la inclusió i igualtat del poble gitano en l'àmbit educatiu amb accions prèvies a projectes més ambiciosos per a millorar el rendiment acadèmic de l'alumnat gitano. Entre estes accions prèvies, es plasma un pla de divulgació de la història i de la cultura del poble gitano a través d'esta exposició que suposa “un recurs pedagògic monumental”, segons manifesten els edils Antonio Candel i María Jesús Alfonso, al mateix temps que, sosté l'edil, “és un punt de partida per a aprofundir a la igualtat d'oportunitats i la inclusió del poble gitano a la nostra ciutat i en el sistema educatiu”.

Esta exposició estarà per diferents centres educatius del municipi i compta amb la possibilitat de comptar amb un docent de l'associació “Ensenyants amb Gitanos” i membres de l'associació gitana Sinamos Rom de Crevillent per a realitzar visites guiades d'esta.

MÉS FOTOS