CREVILLENT | CULTURA I ESPECTACLES

Edificis Històrics de Crevillent: El Calvari

ELPERIODIC.COM - 20/02/2020

La nova publicació de l'Arxiu Municipal Clara Campoamor està dedicada al Passeig del Calvari, un espai emblemàtic en l'urbanisme i la tradició crevillentina

L'Arxiu Municipal Clara Campoamor edita el seté número de la sèrie denominada Edificis Històrics de Crevillent. En aquesta ocasió, està dedicat a l'espai conegut com a Passeig del Calvari, lloc emblemàtic en l'urbanisme i la tradició crevillentina.

La història del Calvari (sinònim de Viacrucis) es remunta al segle XVIII, quan per la deterioració del Viacrucis antic, el rector de La nostra Senyora de Betlem, el Sr. Ambrosio Guillén, aconsegueix que el duc d'Arcos concedisca el 1753 la lloma anomenada Camposanto.

La lloma va ser aplanada amb el treball voluntari de tot el poble en general, i es va inaugurar el 8 de febrer de 1769, Dimecres de Cendra. Les despeses d'execució dels treballs van ascendir a 8.360 reals i 12 diners i van ser sufragats pels propis fidels amb les seues almoines.

Les Estacions que es van erigir eren capelles d'argamassa i tenien forma quadrada, acabant amb una volta senzilla i una creu de ferro, quedant aquest lloc com a patrimoni de l'Església, amb la condició de celebrar les processons de Setmana Santa i la Trobada entre la Dolorosa i el Santíssim Crist, així com els focs artificials amb motiu de les festes en honor a Sant Gaietà.

La imatge d'aquest ampli espai va ser bastant desoladora fins a finals del segle XIX, quan l'Ajuntament decideix renovar els bancs i l'arbratge, precisament amb motiu de la celebració de les processons de Setmana Santa.

Juntament amb la Setmana Major, el Calvari va ser el lloc triat per a la celebració amb gran pompa per part de l'Ajuntament de la festa de Sant Gaietà, la fira del qual va perdurar fins a ben entrat el segle XX.

També al Calvari es van construir unes escoles per a xiquetes, així com era habitual la instal·lació de quioscos per a la venda de refrescos i licors, per la qual cosa, durant l'època estival, el Calvari era un lloc d'oci per a tots, per a passejar, conversar, jugar i escoltar la música que delectava les nits d'estiu.

Aquest espai ha patit diverses remodelacions al llarg del temps, l'última el 1999, de la mà del projecte dels arquitectes Enrique Manchón i José Antonio Maciá, i també ha tingut diversos noms, com en l'època de la República quan va passar a dir-se Passeig de Rodolfo Llopis, natural de Callosa d’en Sarrià, nomenat Director General de Primer Ensenyament.

Hui en dia, la funció inicial que va tindre aquest lloc, la celebració del Viacrucis, continua celebrant-se el Dijous Sant per part de la confraria del Santíssim Crist de la Bona Mort i Regina Pacis, amb gran assistència de públic. És part essencial en les celebracions de la Setmana Santa, ja que ací es continua celebrant, des de fa més de 250 anys, la Trobada entre el Natzaré i la Dolorosa el Divendres Sant al matí, quedant en exposició els passos en el seu corresponent lloc assignat, fins a la processó de Baixada del Calvari.

Per a aquest número, hem comptat amb fotografies cedides per Agustín i Ramón Hurtado, que ens ajuden a il·lustrar i conéixer millor l'evolució històrica i els canvis patits pel Calvari.

L'Arxiu Municipal continua amb la seua funció de difusió del patrimoni documental, en aquesta ocasió, a través dels edificis i espais públics que té la nostra població, amb l'edició d'aquests fullets que són gratuïts i poden recollir-se en qualsevol oficina municipal.

Aquesta iniciativa ha tingut molt bon acolliment i fins al moment s'han repartit 7.000 fullets entre els ciutadans, col·legis, instituts i institucions en general.

MÉS FOTOS