CREVILLENT | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Crevillent sotmetrà a aprobació la Reforma Fiscal per a complir amb la regulació estatal i fer front a l’IPC

ELPERIODIC.COM - 23/10/2024

L’Ajuntament modifica l’ordenança d’Escombraries per a complir amb la legislació estatal que obliga a repercutir el cost del servici en els ciutadans. D’igual mode, a causa de la inflació i la pujada de preus, servicis i subministraments de l’Ajuntament,

Taxa per la Prestació del Servici de Recollida, Transferència i Tractament de Residus Sòlids Urbans

L'Ajuntament de Crevillent informa la ciutadania sobre la necessitat de modificar l'Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa pel Servici de Recollida d'Escombraries, en compliment amb la legislació estatal vigent. A partir d'esta actualització, la taxa passarà a denominar-se Taxa per la Prestació del Servici de Recollida, Transferència i Tractament de Residus Sòlids Urbans.

Esta modificació respon a la Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, coneguda com la Directiva Marc de Residus, que establix objectius per a promoure la reducció, reutilització i reciclatge de residus a la Unió Europea. La normativa és clau per a avançar cap a una economia circular, on els recursos es gestionen de manera més eficient i sostenible.

Davant el risc d'incompliment dels objectius de reciclatge per a 2020, la Comissió Europea va recomanar a Espanya adoptar mesures econòmiques per a donar suport a la gestió de residus. Estes inclouen la implementació de taxes municipals sobre residus i un sistema fiscal harmonitzat. Com a resultat, el Govern d'Espanya va aprovar la Llei 7/2022, que transposa directives comunitàries i establix mesures per a minimitzar els impactes negatius de la gestió de residus en la salut i el medi ambient.

L'Ajuntament de Crevillent, en compliment d'amb esta llei, ha dut a terme diverses accions, com l'aprovació del Pla Local de Residus i modificacions en el contracte de recollida i transport de residus. Estes iniciatives busquen la implantació de la recollida separada de residus orgànics tant en el nucli urbà com en l'extraradi, millorant així la prestació del servici en les zones perifèriques.

Per a la revisió de la taxa, s'ha comptat amb l'assessorament de SUMA Gestió Tributària, organisme autònom de la Diputació d'Alacant. Este suport ha sigut crucial per a elaborar un mapa de zones del municipi basat en criteris de capacitat econòmica i densitat de població. S'han considerat els valors cadastrals i el padró d'habitants per a ajustar adequadament l'estructura de la taxa.

En la nova ordenança, s'establixen dos zones diferenciades:

1. Zona residencial, amb una pujada mitjana entorn del 60%. Esta zona al seu torn està subdividida en:

Nucli urbà, amb una prestació de servici intensiva i una població homogènia quant a densitat i valors cadastrals.

Nuclis fora de casc, que inclou zones com a Pineda-Gola, El Realengo i San Felipe Neri, amb característiques similars al nucli urbà, però amb tractament diferenciat en funció dels seus valors cadastrals.

Disseminat, corresponent a vivendes en l'extraradi i periurbà, amb un valor cadastral inferior i un servici menys intensiu.

2. Activitats/Indústries i Altres, on s'ha quantificat una pujada del 59%, lleugerament inferior a la zona residencial. Este sector s'ajustarà segons criteris econòmics i es beneficiarà de bonificacions i incentius contemplats en l'Ordenança General.

La pujada mitjana de la nova taxa ha sigut d'un 60% per a complir així amb la legislació estatal. Este percentatge ha vingut donat fruit del cost real del servici de recollida, transferència i tractament dels residus i el que es recapta a través de la taxa actual. En xifres estem parlant d'un desequilibri entre ingressos i costos de 1,25 milions d'euros.

Finalment, s'ha introduït una tarifa reduïda per a persones en situació econòmica vulnerable, que s'aplicarà inicialment als perceptors de la renda valenciana d'inclusió i l'ingrés mínim vital, en línia amb el que es disposa per la Llei 7/2022.

El regidor de Neteja Viària i Residus, Pedro García Magro, ha manifestat que “a cap govern li agrada haver de revisar els impostos, però en esta ocasió estem obligats a l'actualització de la taxa per a complir amb la norma estatal”. D'igual mode l'edil de l'àrea ha manifestat que “tots els Ajuntaments d'Espanya estem actualitzant les taxes perquè el cost del servici es repercutisca directament als ciutadans”: García Magro ha conclòs afegint que “els veïns i veïnes de Crevillent hem de ser conscients que estem molt per davall de la mitjana quant a reciclatge i si millorem estes dades el cost del tractament de les escombraries podrà reajustar-se en el futur”.

En resum, la Llei diu que el cost del servici ha de ser repercutit o suportat pels veïns. Actualment, el cost del servici és de 2.913.000 euros a l'any i els ingressos obtinguts per la taxa d'escombraries són d'1.664.000 euros, per la qual cosa actualment hi ha un desquadrament entre ingressos i gastos d'1.249.000 euros. Este desquadrament suposa un increment mitjà del rebut actual que paga el veí de 55 euros, que suposa una mitjana de menys de 5 euros al mes.

Impostos de Béns immobles (IBI), Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i Plusvàlua.

D'igual mode l'Ajuntament de Crevillent s'ha vist obligat a modificar l'Impost de Béns immobles (IBI) per a complir amb tots els servicis que es venen prestant per part de la institució.

Des de l'any 2020 este impost no es modificava i en els anys posteriors a la pandèmia i la crisi fruit de la guerra d'Ucraïna, la inflació ha disparat els preus dels servicis i subministraments de l'Ajuntament.

Per això, el tipus de gravamen de l'IBI passarà del 0,72 al 0,85%, la qual cosa suposa una actualització del 18,5% sobre la base de l'increment de l'IPC en el període gener 2021 - agost de 2024.

Respecte de les construccions, instal·lacions i obres, aquells ciutadans que sol·liciten llicència l'impost (ICIO) s'actualitza del 2,20 al 3%, trobant-nos en la mitjana dels municipis similars en població a Crevillent. Així mateix, també s'ha escomés la reforma de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua) per a ajustar el tipus de gravamen i harmonitzar els trams per anys.

El regidor d'Hisenda, Vicente Sánchez-Maciá ha manifestat que “el govern s'ha vist obligat a escometre esta Reforma Fiscal per a complir amb tots els servicis i afrontar el pròxim 2025 amb garanties per a poder continuar millorant Crevillent amb projectes que pròximament anunciarem”. D'igual mode, l'edil d'Hisenda ha volgut puntualitzar que “este reajustament d'impostos ve provocat per l'augment dels costos per a l'Ajuntament com passa en les llars. Tot ha pujat i a l'Ajuntament hem d'afrontar-lo amb responsabilitat i pensant en el futur”. Finalment, Sánchez-Maciá indicava que “quan siga possible, el govern revisarà estos impostos en cas que s'aconseguisquen ingressos a les arques públiques per altres vies de finançament”.