CREVILLENT | EDUCACIÓ

Crevillent dissenya nous tallers didàctics dirigits als escolars del municipi per a aquest curs

ELPERIODIC.COM - 09/11/2023

El personal de la Biblioteca Municipal sosté que els escolars coneixeran, a partir del pròxim dilluns, la història de l’edifici que alberga les instal·lacions i a més les visites contemplen tallers temàtics, depenent del curs escolar que acudisca

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Crevillent, a través de la Biblioteca Municipal, torna a organitzar visites guiades i tallers dirigits als escolars de la localitat com és habitual cada inici de curs. Estes activitats, que comencen des d’aquest pròxim dilluns, van encaminades al fet que l'alumnat dels diferents cicles conega la Biblioteca, tant el seu funcionament com tots els serveis que ofereix, a través de dinàmiques de joc i actives. A més, es té com a objectiu el fomentar l'hàbit lector entre els escolars.

Les visites comencen amb una breu explicació de la història de l'edifici que hui alberga les instal·lacions de la Biblioteca i es continua mostrant els diferents espais i seccions en què està organitzada, posant l'accent principalment en la zona infantil. Així mateix, se'ls explica també la manera en què estan classificats els llibres i els criteris que se segueixen en la seua catalogació i etiquetatge, per a seguidament donar principi als tallers.

En aquesta ocasió, s'ha optat per oferir diferents tallers temàtics, depenent del curs escolar que estiga realitzant la visita.

El primer dels tallers, destinat a l'alumnat d'infantil, és “Conoce a Dinosaurio en la Biblioteca”. En este, després d'una visita guiada molt senzilla adaptada a la seua curta edat, els participants veuran l'audiovisual “Caillou en la biblioteca”, en el qual se'ls explica el funcionament de la mateixa de la mà del personatge. Després d'això, la monitora realitzarà la lectura del conte “La verdad sobre los dinousaurios”, acompanyada de la projecció de les imatges i una activitat perquè ells mateixos confeccionen unes caretes de dinosaure que s'emportaren a casa. Per a finalitzar l'activitat gaudiran, abillats de màscares i organitzats per grups, de la festa dels dinosaures, en la qual seran sorpresos amb una visita molt especial.

El següent taller està pensat per a l'alumnat de 1r i 2n de primària. “Ya sé leer. Reconocimiento a los primeros lectores” és un taller que es realitza en estes visites des de fa diversos anys, sempre amb gran acceptació. En este, després de realitzar la visita guiada i veure el curt “Jorge va a la Biblioteca”, la monitora s'acompanyarà del Kamisibai per a contar-los un conte sobre la pau i realitzar una activitat de comprensió lectora per grups. Després d'això, se'ls farà lliurament d'un diploma en el qual se'ls reconeix com a lectors i un conte com a obsequi perquè li ho puguen emportar a casa.

Els cursos de 2n i 3r de primària, després de realitzar la visita guiada i veure el mateix audiovisual que el grup anterior, realitzaran el taller “Leer para tener superpoderes”. En este, a través de la lectura del llibre de Rocío Bonilla “El gran libro de los Superpoderes”, comprendran que tots tenim habilitats i valors que podem potenciar. Realitzaran una activitat de comprensió lectora i jugaran a representar per grups alguns dels valors que es plasmen en el llibre, ajudant-se de disfresses i diferents elements.

Els grups de 3r i 4t de primària podran convertir-se en investigadors amb el taller “Detectives por un día”. En aquest, després de realitzar la visita guiada, veuran un audiovisual que els introduirà en la temàtica del taller que desenvoluparan posteriorment. Després d'això i organitzats per grups, hauran de resoldre diferents casos de llibres perduts amb les pistes que se'ls aniran facilitant i ajudant-se d'eines com a lupes, tinta invisible o espills.

L'últim dels tallers, “Bibliotecario por un día”, està dirigit a l'alumnat de 5é i 6é de primària i en ell descobriran el funcionament de la Biblioteca i la catalogació i classificació dels llibres. Després de veure l'audiovisual “La biblioteca y su organización”, els participants es dividiran en grups per a treballar com a autèntics bibliotecaris i, com a tals, catalogar llibres, etiquetar-los, realitzar carnets de socis, realitzar préstecs i devolucions de llibres,… D'aquesta manera, coneixeran la distribució espacial de la Biblioteca i els seus serveis i es podran aproximar al procés tècnic bibliotecari.

Des de la Biblioteca Municipal, tant la directora Ana Satorre com tot el personal implicat, esperen que estos tallers siguen del grat dels escolars i que contribuïsquen a acostar-los a aquestes instal·lacions i serveis, comprenent la importància d'aquesta institució i que consideren la lectura com una diversió que tenen al seu abast.