La creació contemporània entra en les aules de la mà del Consorci de Museus
30 artistes desenvoluparan els seus projectes en 30 centres educatius de Castelló, València i Alacant
La tercera edició de la convocatòria ‘Resistències artístiques’ promou la innovació pedagògica per mitjà de l’art
Alumnat d’Infantil, Primària i Secundària participarà en projectes multidisciplinaris, d’arts escèniques, ‘performance’, fotografia, arquitectura, pintura mural o cinema
El Consorci de Museus, en col·laboració amb CEFIRE Artisticoexpressiu, ha resolt la tercera edició de la seua convocatòria ‘Resistències artístiques’, per mitjà de la qual 30 artistes desenvoluparan els seus projectes participatius en 30 centres educatius valencians, 10 per província.
L’alumnat de les diferents etapes educatives (Infantil, Primària i Secundària) treballarà junt amb els creadors en projectes multidisciplinaris, d’arts escèniques, ‘performance’, fotografia, arquitectura, pintura mural, autoedició o cinema.
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha destacat “l’interés despertat per aquesta convocatòria que any rere any incrementa la seua participació i que ens permet contribuir a la innovació pedagògica mitjançant l’art”, i ha recordat que “els projectes seleccionats busquen proporcionar a les i els docents nous recursos i valors que es generen per mitjà de les pràctiques artístiques i col·laboratives, sense eixir del mateix centre, per a crear vincles entre art i educació”.
Pérez Pont ha manifestat que “les diferents accions afavoreixen l’apoderament individual i grupal, amb propostes sobre l’autoconeixement i la identitat però també amb projectes d’inclusió social, sobre la migració o l’emergència climàtica”.
A aquesta convocatòria han concorregut 169 propostes, la major part de les quals procedents de la Comunitat Valenciana, tant de València com de Castelló i Alacant. A més, s’hi han presentat projectes d’altres ciutats espanyoles com Madrid, Barcelona, Còrdova, Granada, Sevilla o Las Palmas de Gran Canaria.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és crear entorns de treball que unisquen art i educació i que involucren la comunitat educativa, considerant tant estudiants com professors com a agents actius d’un procés de creació artística contemporània, participativa i relacional.
Amb un pressupost de 252.000 euros, és la convocatòria de perfil educatiu amb major inversió de totes les que ha fet el Consorci de Museus.
Els projectes tindran una durada temporal de tres mesos, i es faran als centres escolars que han sol·licitat participar en el programa, entre els mesos de novembre 2019 i maig de 2020. A més, segons les necessitats del projecte es podran utilitzar les instal·lacions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) (en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant), del Centre del Carme de València i del Menador Espai Cultural de Castelló (amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló i de l’UJI).
Projectes seleccionats
El jurat ha seleccionat els projectes tractant que hi estiguen representats els diferents àmbits i disciplines artístiques per a oferir una visió de la cultura contemporània en el seu sentit més ampli.
D’aquesta manera, hi ha propostes vinculades a les arts escèniques, de dansa i teatre, com ‘La passió’, d’Anna Pellicer Aparisi i Miguel Romero Rodríguez (La paulatina); ‘Mirar i exposar-se’, de Laia Porcar Rubio (La Ravalera Teatre); ‘Arborecer el cole’, d’Ana Maria Almeida Rosa; ‘Bailar nos hará más libres’, de Vicent Gisbert Soler, i ‘Proyecto 4’, de Carlos Peñalver.
S’han seleccionat també projectes de fotografia com ‘View. Show hidden files’, de Víctor García Moreno; ‘Pensar y construir. Maravillas’, d’Ases Rodríguez; d’art sonor com ‘Educación y escucha activa. Experiencias inmersivas. Olfato, sonido, espacio, percepción y tiempo’, del col·lectiu Weekend Proms; ‘Músicas Brutas’, d’Alba García Murcia, i ‘Radiopatio’, de Paula Miralles Pellicer.
Diversos projectes de ‘performance’: ‘Identitats en acció: del dibuix a la performance... i a les xarxes socials’, de Víctor Parral Sánchez; ‘Aprenem la paraula’, de Neus Lozano Sanfèlix (Col·lectiu Cràter), i ‘Donde viven los monstruos’, d’Andrea Pont García.
Hi ha propostes que prenen com a base l’arquitectura. En aquest sentit s’ha seleccionat ‘Un bosque en el cole’, d’Andrés Gómez Chávez; ‘Contextura’, de Marina Susana Balaguer Rubio. També tenim escultura en ‘Solucionario’, de María Matas Casado.
L’audiovisual o cinema hi participa amb ‘Tu a Boston i jo a Internet’, d’Enric Redón Montañés, i ‘Cinema col·laboratori’, de Marc Martínez Martí.
Hi ha espai també per al dibuix amb ‘Una mirada diferente’, d’Íñigo David Magro Huertas, i l’autoedició amb ‘Libre de texto’, de José Antonio Murciego Cabrero, i ‘¿Fan-qué? Un fanzine colectivo en imágenes’, de María Sainz Arandia.
Així mateix, es faran projectes de pintura mural com ‘Identidades’, de José Salvador Barroso Gil, i ‘Cartel/aula/ventana’, de Luis Demano i Elías Taño, i propostes multidisciplinàries amb ‘Interferencias. Arte para la transformación de procesos’, de Begoña Vega Méndez; ‘Rebramar. Gritos de espuma’, d’Andrea Ríos Ruiz; ‘Aprender a decir no’, de Joana Brabo Moli; ‘Doodem’, de Julia Navarro Coll, o ‘Biodiversario’, de Chiara Sgaramella, a més de les propostes d’ecoart ‘EcoarteLab’, de Marco Ranieri, o l’ús de la realitat augmentada en ‘La realidad la invento yo’, de Raquel Algaba López.